Stefan Fölster: Framtiden är här

Inför en förväntansfull publik och fullsatt Frukostklubb den 20 mars föreläste Stefan Fölster, VD för reforminstitutet, professor i nationalekonomi KTH i Stockholm, tidigare VD för Handelns Utredningsinstitut.

Framtiden är redan här konstaterade Stefan Fölster. Vi är mitt i en pågående Robotrevolution där digitala lösningar succesivt övertar fler och fler samhällsfunktioner. Stefan Fölster har skrivit en rad böcker och analyserat digitaliseringen inom flera branscher och kommit fram till att mer än hälften av dagens arbetsuppgifter kommer försvinna. Det behöver inte betyda att alla jobb försvinner – men att arbetsmarknaden är under omvandling. Många administrativa jobb är på väg att digitaliseras.

Framtidens jobb finns enligt Stefan Fölster inom turism, service, mat och gröna näringar. Vinnarna på arbetsmarknaden är de som har en gedigen yrkesutbildning, kunniga inom digitalisering, har verbal förmåga, social kompetens med lyhördhet och ansvarstagande, menar Stefan Fölster.

Stefan Fölster delade med sig av sina framtidsanalyser och gav en inblick i hur självkörande bilar påverkar vår vardag och hur man genom nya lösningar kan bygga en smart äldreomsorg. Han delgav senaste forskningen hur animerade Terapeuter öppnar nya möjligheter inom psykologin.

Stefan Fölster menar att många företag och kommuner ser på digitaliseringen som något de blir överkörda av, men hans budskap var att genom anamma den och leda utvecklingen framåt blir man morgondagens vinnare.

Morgonens frukostleverantör var Deli Essence som bjöd på en fantastisk frukost.