Camilla, David och Victoria Cykelskola för tjejer

Integration på riktigt

Gemenskap, glädje och nyfikenhet står i centrum när nyanlända och mer etablerade Kungsbackabor träffas. Camilla, David och Victoria Milger har tillsammans engagerat sig för att göra skillnad på riktigt. I gengäld har de fått flera vänner och många nya erfarenheter.

- Jag har länge känt att jag vill hjälpa till på något sätt så att nyanlända som kommer till Kungsbacka känner sig välkomna. Det var svår att veta vad jag skulle göra så jag gick till språkcafét i Fyren som kommunen anordnar. Där mötte jag många olika människor från olika delar av världen och framförallt mötte jag många ungdomar. Därför frågade jag mina egna barn David och Victoria, som är 18 respektive 20 år, om de ville följa med till ett språkcafe, berättar Camilla.

Viktigt att göra saker tillsammans

- Det var väldigt intressant att sitta och prata med andra ungdomar på språkcafét men efter ett tag tyckte vi att vi borde göra något tillsammans också. Det var då idén med olika aktiviteter föddes. Vi har ordnat allt ifrån en skridskodag till cykelskola för tjejer. Nu när våren och sommaren kommer öppnas många möjligheter till aktiviteter så som att kasta kubb, spela fotboll eller göra utflykter. Att göra något tillsammans är ett otroligt bra sätt att lära känna varandra, säger Victoria.

- Kan man hitta ett gemensamt intresse är det ett bra sätt att få kontakt. Jag fick höra talas om att det fanns några killar som gärna ville lära sig spela gitarr. Så jag tog med mig några gitarrer och så började vi spela tillsammans. Det är väldigt roligt och har också öppnat upp för samtal om allt möjligt, berättar David.

Cykelskolan mer än att lära sig cykla

- Vi upptäckte att det var många av de nyanlända som inte kunde cykla, speciellt tjejer. Så därför samlade vi ihop cyklar och startade en cykelskola. Den blev snabbt populär och nu ses vi varje söndag. Förutom att lära sig cykla blir det ett forum där tjejer kan prata öppet, ställa frågor till varandra och känna gemenskap, säger Camilla.

En av deltagarna på cykelskolan är Zahra Razaei och hon tycker aktiviteten är jättebra.

- Jag har aldrig cyklat förut men ville så gärna lära mig. Att kunna cykla innebär frihet och det blir enklare att ta sig fram och så är det kul. Förutom att lära mig cykla så får jag lära känna nya människor och vi pratar mycket med varandra. Det betyder mycket, berättar hon.

Samarbete med kommunen

- När jag kom i kontakt med Camilla, Victoria och David på språkcafét och de sa att de ville göra något för de nyanlända var det självklart att stötta deras idéer. Det har varit en del praktiskt som de behövt hjälp med, till exempel att fixa cykelhjälmar och begagnade cyklar, skridskor och gitarrer. Jag träffar många nyanlända både i mitt arbete och på fritiden, jag känner många, så det var lätt att få deltagare till de olika aktiviteterna. Det har varit roligt att samarbeta med en familj som vill hjälpa till att inkludera våra nya invånare. Kommunen och kommuninvånarna kan göra så mycket om vi gör det tillsammans, säger Pia Burwall utvecklingsledare på Kungsbacka kommun.

Nya erfarenheter

- Jag trodde det skulle vara svårt att få kontakt men det har det verkligen inte varit. Alla vi har mött har varit öppna och nyfikna. Jag har lärt mig mycket om andra kulturer men också om hur människor lever och förhåller sig till saker. Man behöver inte alltid tycka samma sak men man får en förståelse för hur andra har det och det har gjort att jag har växt mycket som person, säger Victoria.

- Jag tycker det är självklart att vi som är unga ska försöka engagera oss i att nyanlända ungdomar känner sig mer hemma här i Kungsbacka. Många av mina kompisar tycker att det verkar spännande och vi hoppas på att fler vågar hänga på i framtiden, berättar David.