Konst uppåt väggarna

Kungsbacka är en av tolv kommuner i Göteborgsregionen som ingår i konstprojektet Artscape och som ska få två enorma väggmålningar i sommar. Nu är första konstnären klar.
Artscape Saga är ett konstprojekt som pågår i sommar, 27 maj –16 juni 2019. Projektet leds och koordineras av den ideella gatukonstorganisationen Artscape i nära samarbete med kommunerna. Årets tema är världens folksagor.
Konstnärerna från hela världen är inbjudna och de blir tilldelade en folksaga var, som de sedan kreativt ska gestalta med ett unikt konstverk. Informationen om vilken konstnär som får vilken saga och vilken ort har hittills varit hemligt.

Första konstnären klar

Alla kommuner tilldelas konstnärer löpande under våren och Kungsbacka har fått sin första konstnär: Beau Stanton från USA.
Med inspiration från antika ornament, mytologi och klassisk bildkonst skapar Beau Stanton verk som belyser moderna samhällsproblem. Stantons konst är elegant och stilren med många spännande detaljer. På hans Instagramsida finns bilder på hans konstverk. 
Den andra konstnären tillkännages måndag 15/4. Vilka sagor de ska tolka är inte klart än.

Vilka väggar blir det i Kungsbacka?

- Vi har flera förslag som vi arbetar utifrån och ansökan om bygglov för konstverken kommer inom kort. Tanken är att de ska pryda fasader under många år framöver.
 
- Vi vill att konstverken ska synas bra och helst i ett centralt läge. Vi vill färglägga det offentliga rummet och göra det lite mer spännande och samtidigt höja intresset och kunskapen om konst hos alla i Kungsbacka, berättar Jessica Blume, platsutvecklare i Kungsbacka kommun.

Fakta Artscape Saga 

När: 27 maj till 16 juni 2019.
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg och med stöd av Västra Götalandsregionen.
Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Kontakta gärna