Kungsbackakonstnär premierad

Fyra konstnärer har tilldelats Region Hallands arbetsstipendium 2019. De får 50 000 kr vardera för att kunna koncentrera sig på och utveckla sitt konstnärliga arbete. En av stipendiaterna är Katarina Segerbrand.
Vem har inte hört talats om Marks & Kattens garner och stickbeskrivningar, Konstliv Halland, Bohusslöjd och Jumperfabriken? Detta är bara några av de företag där Katarina Segerbrand haft ett finger med i både design, stickbeskrivningar, produktutveckling och marknadsföring.

Katarina Segerbrand är designer och bosatt i Onsala. Hon har en masterexamen från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, samt en designutbildning från textilhögskolan i Borås. Katarina designar för garnleverantörer över hela världen och är publicerad i Vouge knitting, USA. Hon har varit både i Japan och på Island för att inspirera och hålla workshops. 

Hösten 2018 började hon undervisa i experimentell maskinstickning för designstudenter på textilhögskolan i Borås. Katarina har ett samarbete med Nordifa i Halmstad och har tagit fram ljudabsorbenter.

- Sedan 2016 driver jag mitt företag Design Segerbrand och just nu har jag flera olika designuppdrag med främst stickat och virkat och jag är stylist vid fotograferingar där jag arbetar tillsammans med en fotograf, säger Katarina Segerbrand.

- Jag bygger och skapar kollektioner utifrån de förutsättningar som finns med fokus på det allra bästa, säger Katarina.

Region Halland utlyser arbetsstipendier en gång per år

En gång per år är det möjligt för konstnärer att ansöka om arbetsstipendium hos Region Halland och i år kom det 49 ansökningar. Stipendiaterna valdes ut av en jury som utsetts av Kultur i Halland.

- Vi arbetar för att Halland ska vara en konstregion som är attraktiv att besöka och leva i. Konstnärerna och deras skapande utgör kärnan i de kulturella och kreativa näringar som skapar stora värden för länet. Att stödja konstnärlig utveckling är därför en viktig del av det regionala strategiska arbetet, säger Emma Gröndahl (L), ordförande i driftnämnden Kultur och skola.

- Vi är glada över att varje år kunna ge några av länets konstnärer möjlighet att utveckla sina konstnärskap. Det är fyra stipendiater från olika konstområden och olika delar av regionen. Jag ser fram emot att ta del av deras framtida verk, säger Gustaf Kristenson (S), andre vice ordförande i driftnämnden Kultur och skola.

Juryn bestod av Mike Bode, Cecilia Suhaid Gustafsson, Martin Hammar, Gunnar Südow och Annhelén Olsson.

De övriga stipendiaterna

Förutom Katarina Segerbrand tilldelas Krystallia Sakellariou, konstnär och författare från Varberg, Anna Öst, dokumentärfilmare från Vessigebro, och Elvira Roslund Gustavsson, konsthantverkare från Laholm 50 000 kronor vardera.