Först ut för Cykelvänlig arbetsplats

Cykelvänlig arbetsplats är ett initiativ som vill få fler att cykla till jobbet. Först att anmäla sig i Kungsbacka i år blev en tandläkarpraktik i Aranäs stadsdel.

- Vi kände direkt att det här passar oss, säger Anki Lister på Allétandläkarna.

Syftet med kampanjen är att få fler arbetsplatser att bli cykelvänliga. Det handlar både om att göra det enkelt för cyklande medarbetare och att sänka tröskeln för de som inte börjat cykla än.

Vad fick er att anmäla er till kampanjen?

- Vi fick ett vykort från kommunen och tänkte direkt att det här passar oss! Varje gång jag åker till Göteborg tänker jag hur bra jag har det som kan cykla till jobbet, säger Anki Lister.

Hur ser cyklingen ut på er arbetsplats i dag?

- Ungefär hälften cyklar som det är idag, och detta passar oss extra bra eftersom vi ändå byter om till arbetskläder när vi kommer hit.

Vilka förväntningar har ni på att vara med i Cykelvänlig arbetsplats?

- Att vinna, ha ha. Eftersom flertalet av oss cyklar till jobbet kändes Cykelvänlig arbetsplats som något som passade oss och att samla personalen kring.

Alla kan vara med i Cykelvänlig arbetsplats. Ju fler kriterier man uppfyller, desto fler stjärnor får man. Några som Allétandläkarna uppfyller:

  • Väderskyddad cykelparkering
  • Utrymme för dusch, ombyte och förvaring avkläder
  • Erbjuder medarbetarna att använda företagets tjänstecyklar utanför arbetstid

Många vinster

Att vara med i Cykelvänlig arbetsplats visar att ni bryr er om både medarbetarnas hälsa och om miljön och att ni är en attraktiv arbetsplats. Fördelarna är många:

  • Stödjer arbetsplatsens hälsoarbete
  • Bättre miljöprofil
  • Minskar trycket på parkeringsytor
  • Minskar kostnader för resor i tjänsten

Priser

Alla arbetsplatser som deltar i Cykelvänlig arbetsplats har dessutom chans att bli Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats, Årets nykomling eller Årets raket. Priset till vinnarna i varje kategori är att arbetsplatsen lyfts fram i en redigerad version av en film om Cykelvänlig arbetsplats. Filmen kommer spridas lokalt i vinnarkommunerna, och i en stor kampanj på sociala medier. De tre vinnarna får även ett stort inramat diplom, med juryns motivering.

Anmälan Cykelvänlig arbetsplats

Projektet Cykelvänlig arbetsplats 2019 genomförs som en tävling i samarbete med Region Halland och Västra Götalandsregionen i flera västsvenska kommuner och är öppet för alla arbetsplatser, såväl privata som offentliga.

Mer information

Trafiksamordnare Magnus Bengtsson
0300-83 47 20
magnus.bengtsson@kungsbacka.se