Bilden visa programmet till roboten. Bilden visar Spacebots robot.

Hedeskolan vann pris i Oslo – USA nästa

Den 14 maj ska Hedeskolan och laget Spacebots där elever från årskurs 7-9 ingår tävla i en världsfinalen i Arkansas, USA. Spacebots är det enda laget från Skandinavien som är inbjudna till denna final. I tävlingen ska 65 amerikanska lag och 15 lag från resten av världen tävla mot varandra.

Bakgrund

Laget Spacebots från Hedeskolan, vann Championpriset i tävlingen FLL på Chalmers i höstas. De fick då tävla vidare i den Skandinaviska finalen i Oslo i december. Även där gick det väldigt bra. Laget vann pris för sin marknadsföring och knep en plats i en världsfinal i USA. I maj tävlar de mot lag från hela världen i den internationella teknik-och naturvetenskapliga tävlingen First Lego League i Arkansas.

– Nu försöker vi få ihop pengar till USA-resan i Arkansas. Eleverna jobbar också med att översätta hela projektet, rapporter och redovisning till engelska. Tillsammans utvecklar vi roboten och programmen ännu mer, säger Angela Emanuelsson, lärare Hedeskolan.

Laget består av 12 elever i årskurs 7, 8 och 9. Viktor Bengtsson Tilander och Isak Jakobsson är två av eleverna. De tycker det är roligt och lärorikt med tävlingarna i First Lego League (FLL). Resan till USA kommer bli ett minne för livet. De kommer där att träffar ungdomar från hela världen och knyta kontakter. 

– Det är så härligt att se hur projektet som började med elevensval, engagerar ungdomarna att jobba långt över skoltiden. De har jobbat väldigt mycket på fritiden för att tävlingsbidraget ska bli så bra som möjligt, men också för att träffas och ha roligt tillsammans. Det är ett perfekt exempel på att glädje och samarbete är nyckeln till motivation och kunskap, säger Hanna Sundberg, lärare Hedeskolan.

Laget och handledarna från Hedeskolan, lärarna Angela Emanuelsson och Hanna Sundberg planerar nu hur skolan ska presentera sig i nästa tävling och hur de ska berätta om Sverige. Kungsbacka är det enda skandinaviska laget och Hedeskolan vill visa upp typiska saker i montern som speglar landet.

Om tävlingen First Lego League

First Lego League FLL är en internationell tävling i teknik och naturvetenskap som återkommer varje år med olika teman. Lagen som tävlar är ungdomar i åldern 10-16 år och ska hitta ett problem att forska kring som är kopplat till ett tema. De ska sedan försöka komma på en kreativ lösning till detta problem och slutligen marknadsföra sin idé och sitt lag. Samarbete, att lära för livet och ha roligt ska genomsyra projektet. I en teknikdel ingår att bygga och programmera en legorobot att utföra så många kluriga uppdrag som möjligt på en speciell bana.

Tidigare utmärkelser på Chalmers

Hedeskolan kammade i november förra året hem fyra prispokaler när de deltog i tävlingen First Lego League på Chalmers. Hedeskolan hade då två lag med i en av tävlingarna, Lag Team Astro och Lag Spacebots. Lag Team Astro som forskat kring att odla växter i rymden vann pris för bästa teamwork. Lag Spacebots som forskat kring att träna med VR i rymden vann championpriset, men även pris för bästa teknik och pris i robotduellerna.

Flera tusen lag tävlar i FLL

Cirka 40 000 lag tävlar i FLL i världen och det är stort att Spacebots från Hedeskolan blivit inbjudna till en världsfinal. Över 900 lag tävlar i Skandinavien. I januari tävlade eleverna i Oslo och representerade Göteborg i den skandinaviska finalen. Laget kommer härnäst att tävla i världsfinalen i USA i maj där över 70 lag från hela världen deltar.

Om Spaceboot

Spacebots har gjort en film om sin robot

Följ Spacebots och deras resa på Instagram: 
spacebotsfll

Kontakta gärna

Angela Emanuelsson, legitimerad lärare Ma/No/Tk
angela.emanuelsson@kungsbacka.se