"Konstruktiva möten med positiva diskussioner"

Under onsdagens Framtidsforum besökte politiker och tjänstepersoner från Kungsbacka kommun nio olika företag i Kungsbacka för att höra deras perspektiv på Kungsbacka som företagskommun. Vi passade på att fråga ett par av företagarna vad de tyckte om besöken.

Micaela Pilo

Micaela Pilo, ägare till Fru Pilos praliner, Made in Onsala

– Vi tyckte det var väldigt roligt, en trevlig stund. Det vi diskuterade mycket var marknadsföring och att det kan vara svårt att nå ut. Vi är småföretagare med betoning på små och har kanske inte de stora marknadsföringsmusklerna. Vi var nyfikna på och om det fanns något bidrag man kan söka från kommunen för marknadsföring, men tyvärr fanns det inte något sådant.
– Intressant även att höra hur kommunen arbetar med näringslivet.

Vad var det viktigaste som kom fram under dagens besök?

– Utvecklingen av Onsala. Det finns inget direkt centrum i Onsala, det är så utspritt. Det påverkar oss i den graden att de är mycket folk som passerar härute, men det är dessvärre få som stannar till i vår butik. Hur ska man få det till att bli lite mer levande härute? Det är positivt att Gottskärs hotell snart öppnar och att det finns planer för Gottskär, men det är en utveckling som inte händer över en natt.

Daniel Boström

Daniel Boström, delägare på Cajom AB

Vad tyckte ni om dagens besök?

– Det var befriande med ett konstruktivt möte med positiva diskussioner runt bordet. Det jag tyckte var mest positivt var inställningen från tjänstemännen och politikerna, att de tycker att de är viktigt att komma ut, lyssna in och ställa frågan: Vad kan vi göra för er? Jag är uppvuxen i Kungsbacka och har bott här i hela mitt liv. Förr bestod företagen av ett antal stora företag såsom Ericsson och Beiersdorf. Det har ju förändrats och i dag är det små och medelstora bolag. På större företag har man avdelningar för allt, men inte på mindre. Detta kan göra att det kan saknas en del kompetens.

Har du något du vill skicka med till kommunen?

– Jag skulle önska en proaktivitet från kommunens sida i välkomnandet av nya företag eller när ett företag precis bytt ägare. Det hade varit mycket bra med ett välkomnande i stil med ”hej och välkomna till kommunen”. Där man också kan ge specifika tips inom den branschen och ger lite information till nystartade företag såsom: Här är våra kontaktuppgifter. I stället för att vänta på att företagarna kommer till kommunen kan kommunen komma till företagarna.

Företagen som besöktes:

Biotech AB
Biotech utvecklar och levererar innovativa laboratorieprodukter till instrumenttillverkare och distributörer i mer än 30 länder över hela världen.

Made in Onsala
Nätverk av olika verksamheter som marknadsför sig gemensamt, fast med enskilda produkter i en butik. Företagen i nätverket är: Allekulla gård, Ateljé Jo, DaybreakCraft, Design Källan, Erika Rydberg, Fru Pilo´s Praliner, Gula Stugans, Gunilla Wåhlstrand, Dragsbacka glasfusing, Karusell Studio, Spill design, Lena Grebius, Lera och Silver, Ulladockan, Åh! betong och återbruksdesign.

Karl Erik Elofsson Buss Aktiebolag (KE’s Bussar)
KE’s verksamhet sträcker sig idag från beställningstrafik, skidresor i alperna, skolutflykter till skolskjuts- och linjetrafik.

Scandi Gruppen Overseas International AB
Företaget startade 1983 och är idag en av de största exportörerna av fotokopieringsmaskiner för återbruk i Europa.

Cajom AB
Cajom pepparrot är ett genuint familjeföretag sedan 1929 och drivs idag av 4:e generationen Carlssons i Fjärås som förädlar, odlar och säljer produkter av pepparrot.

Transportex International AB
Transportex har sedan 1976 arbetat med logistiklösningar för lager och butiker och har säte och huvudkontor i Kungsbacka sedan 1991.

AKiA brygghus
Bryggeriet startade 2015 i den anrika och K-märkta Alafors Kvarn. AKiA Brygghus AB är en förkortning av Alafors Kvarn I Anneberg Brygghus AB. Totalt har AKiA tagit fram cirka 25 olika sorters öl.

Frillesås Handelsträdgård
Familjeföretaget odlar växter och för såväl inomhus- och utomhusmiljö med leverans från Frillesås centrum.

Einarssons bil
Företaget är familjeägt och allt började i en ladugård i Älvsåker 1965. Idag är Einarssons bil ett etablerat Kungsbackaföretag som drivs i andra generationen av syskonen Tomas och Marie.