Teara UF från Aranäsgymnasiet är månadens UF-företag i Halland

Kroppsideal och prestationsångest. Det är några av de ämnen som tas upp i teaterföreställningen ”Girls will make you blush”. En föreställning som sattes upp i våras av fyra tjejer från Estetiska programmet på Aranäsgymnasiet.

Teara UF från Aranäsgymnasiet, vars affärsidé är att sätta upp en teaterföreställning, blev i förra veckan utsett till månadens UF-företag i Halland. I UF-företaget ingår Elin Fjellström, Isabelle Börjesson, Emelie Äärlaht och Elsa Falk, som alla läser teaterinriktningen på Aranäsgymnasiets estetiska program.

- Det kändes naturligt för oss med en teaterföreställning som affärsidé eftersom vi alla fyra går på teaterinriktningen. Vi tittade på flera olika manus men fastnade särskilt för Girls will make you blush, skriven av Åsa Lindholm, säger Emelie Äärlaht.

Alla kan relatera till föreställningen

Föreställningen tar upp olika ämnen som till exempel känslan av att inte passa in, kroppsideal och prestationsångest. Känslor och tankar som tjejerna i Teara UF tror att många kvinnor kan relatera till.

- Vi vill främst visa hur det är att vara kvinna i samhället och att kvinnan borde ta mer plats. Men vi hoppas att alla människor i olika åldrar kan relatera till pjäsen på något sätt för det är många, inte bara kvinnor, som kanske inte känner sig bekväma i sina kroppar, säger Elin Fjällström.

Tjejerna har drivit sitt UF-företag sedan i höstas men det var först i april som intäkterna började trilla in på allvar i och med att föreställningen hade premiär.

- Det var nervöst inför premiären men efter att första föreställningen var avklarad kändes det mycket bättre. Vi har en stor trygghet i gruppen vilket hjälpte oss mycket, säger Isabelle Börjesson.

Totalt gjordes tre föreställningar på Fyren i Kungsbacka. Till skillnad mot en traditionell föreställning interagerar tjejerna mycket med publiken.  

- I föreställningen både pratar vi med och rör vid publiken. Det var verkligen en utmaning att hålla sig till rollen i den situationen, fortsätter Isabelle.

Skänker vinsten

Teara UF är nu på väg att avvecklas som UF-företag vilket ingår som en naturlig del i lärandeprocessen under ett UF-år. Men tjejerna är överens om att det har varit väldigt roligt att driva ett företag och att det lärt sig mycket på vägen. På frågan om vad de ska göra med eventuell vinst är alla eniga:

- Vi kommer att skänka den till Plan International som bland annat arbetar för att stärka barns rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras.

Läs mer om månadens UF-företag

Bilden från vänster: Emelie Äärlaht, Isabelle Börjesson och Elin Fjällström. Elsa Falk saknades när bilden togs. 

Kontakta gärna

tearauf18@gmail.com