Ademo-Monapo från Moçambique besökte Kungsbacka

Ademo är en förening som ger hjälp och stöd till personer med funktionsvariationer i Monapo i norra Moçambique. I maj i år besökte de flera platser i Sverige, bland annat Kungsbacka kommuns dagliga verksamheter för ett kunskapsutbyte.

I drygt tio år har föreningen Emmaus Björkå i Göteborg engagerat sig i norra Moçambique med kunskapsutbyten och ekonomiskt stöd till olika projekt. Emmaus Björkå samarbetar i sin tur med Kungsbacka kommuns dagliga verksamheter Knappen och Björkågruppen.

Samarbetet har resulterat i flera resor och kunskapsutbyten under åren, både här i Sverige och i Moçambique. Emmaus Björkå besöker Moçambique åtminstone en gång per år för att följa upp arbetet och för att stötta föreningen.

I maj i år hälsade Rosario Jorge, Ilda Brau och Carlota Ali från Ademo-Monapo, tillsammans med tolken Paula Oksanen, på Kungsbacka kommun och flera av våra dagliga verksamheter. Däribland den dagliga verksamheten och second hand-butiken Knappen, samt den dagliga verksamheten Kulturen som erbjuder aktiviteter inom teater, musik och bild.

Visade upp verksamheten

På Knappen fick besökarna ta del av det dagliga arbetet, hur arbetet är planerat, och hur bilder kan vara stöd i scheman och i samtal. För deltagare och personal på Knappen blir det tydligt vad deras dagliga arbete i affären kan innebära för fattiga människor långt borta i Afrika.

- Att med en egen funktionsvariation kunna bidra till förbättringar för andra stärker självkänsla och motivation, säger Caroline Almfjorden, stödassistent på Knappens dagliga verksamhet.

På Kulturverksamheten tog deltagarna i den dagliga verksamheten förväntansfullt emot besökarna. Bland annat bjöds på en rundvandring i de så kallade ”sinnesrummen”, en utställning om Pippi Långstrump och ett musikuppträdande om Carlstens fästnings historia.

Ademo-Monapo gruppen fick även tillfälle att träffa enhetschefer och arbetskonsulenter på daglig verksamhet. Där berättade Ilda Brau om, och visade bilder från, arbetet i Monapo och om vad stödet från Sverige betytt genom åren. Ilda visade vilka tydliga framsteg och förbättringar som gjorts i deras arbete med personer med funktionsvariationer och hon berättade om hur inspirerande förra besöket 2015 varit för henne. Trots att de materiella förutsättningarna är så olika finns det många idéer som kan omsättas till de lokala förhållandena i Monapo.

- Att få komma till Sverige ger oss inspiration att utveckla och fortsätta vårt arbete när vi kommer hem igen, säger Ilda Brau.

Andra projekt i framtiden

2019 är det sista året som Emmaus Björkå är engagerade i Moçambique.

- Framöver är tanken att vi ska bli involverade i andra projekt för personer med funktionsvariationer, i andra delar av världen. Vilken eller vilka projekt detta innebär återstår att se, säger Caroline Almfjorden.