​Fler platser för seniorer!

Äntligen har vi kommit igång ordentligt med träffpunkter för seniorer, och redan nu utökar vi! Om fem år är målet att ha 18 platser dit seniorer kan komma och aktivera sig och umgås med andra.

Träffpunkterna erbjuder social samvaro och aktiviteter för kommunens seniorer. Där kan man träffa andra seniorer, aktivera sig med fysiska aktiviteter, spela spel och mycket mer. I början av året flyttade verksamheten med träffpunkter över från förvaltningen för Vård & Omsorg till Kultur & Fritid. Nu är det dags att öppna fler! För två veckor sedan var det invigning för en ny träffpunkt i Åsa, och inom det närmsta halvåret öppnar det upp ytterligare tre.

Bild: Invigning för den nya träffpunkten i Åsa. Från vänster: Elisabet Nordin (koordinator), Carina Blickander (aktiveringspedagog), Lisa Lindberg (enhetschef) och Annette Ringström (aktiveringspedagog).

Fler seniorer i framtiden

Träffpunkterna är ett framgångsrikt koncept som finns i flera andra kommuner. Om fem år är målet att det ska finnas 18 träffpunkter. Framöver är tanken att kommunens personal startar upp träffpunkten för seniorerna och sedan tar seniorerna över och driver den i egen regi med stöttning av personalen.

- I Onsala har vi en träffpunkt som drivs som ett aktivitetshus för och av seniorer. Detta är ett arbetssätt som vi anser är nödvändigt för att vi ska kunna leva upp till en god livsmiljö för framtidens seniorer, säger Lisa Lindberg, enhetschef på Kultur & Fritid.

Personer som är över 60 år kommer att vara långt många fler om några år om man jämför med hur många som är över 60 år idag. Lisa menar att det innebär att de kommunala insatserna behöver ses med andra ögon och att kommunen behöver få invånarna att enklare hjälpa varandra med olika saker.

- Det innebär inte att vi ska avsäga oss vårt ansvar – utan lyfta det som invånarna kan göra och klara själva, säger Lisa.

Hon säger också att det är jätteviktigt att seniorer får möjlighet att finnas i ett sammanhang, där det finns möjlighet till glädje och sociala samvaro.

Fyra nya träffpunkter

I dagsläget har kommunen tio träffpunkter: sex av dem drivs av personal och en fungerar som ett aktivitetshus som seniorer och föreningar driver på egen hand med stöd av kommunen. De tre övriga träffpunkterna drivs av frivilligverksamhet och har aktiviteter som arrangeras av frivilliga personer, studieförbund, organisationer eller föreningar. De fyra nya träffpunkterna som kommer att ha öppet mer sällan, blir som ett komplement och kommer att finnas på ställen som idag inte har en träffpunkt.

De nya träffpunkterna har öppet en dag var tredje vecka och anordnar bingo, musikunderhållning, spel, quiz och mycket mer. Här är de nya träffpunkterna:

Åsa träffpunkt
Bollvägen 131, Åsa
Startade 5 juni

City - Hålabäck träffpunkt
Blomstergatan 2, Kungsbacka
Startar 26 augusti

Idala träffpunkt
Idala Kyrkväg 56, Frillesås
Startar 11 september

Förlanda träffpunkt
Förlandavägen 38, Fjärås
Startar 18 september

Mer information om träffpunkterna

Mer information om kommunens träffpunkter, program och aktiviteter finns på kungsbacka.se/senior

 

Kontakta gärna

Lisa Lindberg, enhetschef Kultur & Fritid – Senior i Kungsbacka
elisabeth.lindberg@kungsbacka.se, 0300-83 41 42