Kungsbackas goda dricksvatten

Vet du var det goda kommunala dricksvattnet kommer ifrån i Kungsbacka?

Kungsbackas dricksvatten är vatten från Lygnern som vi har låtit rinna ned genom sandlagren under Fjärås bräcka. Denna så kallade konstgjorda infiltration skapar - tillsammans med det grundvatten som redan finns där nere - ett mycket rent och välsmakande vatten.

Så här går det till

Var rädd om vattenverket

Så länge vi har vatten i Lygnern har vi dricksvatten i Kungsbacka. Men varmt väder ger hög förbrukning, och den varma och torra sommaren 2018 låg vattenverket på Fjärås bräcka nära gränsen till sin maxkapacitet. Vi hade ett bevattningsförbud i juli och augusti, både för att kunna upprätthålla trycket i våra 75 mil vattenledningar och för att inte riskera att grundvattnet under bräckan skulle sjunka för lågt.

Vattensmart

Hjälp oss så att samma sak inte inträffar sommaren 2020! Var rädd om ditt vattenverk och tänk vattensmart, det vill säga tänk på hur du använder det kommunala dricksvattnet. Läs mer om hur du kan spara på vattnet.