Renare kust i Kungsbacka

Hittills i år har kommunen och frivilliga städat bort över två och ett halvt ton skräp längs kusten i Kungsbacka.

- Det har varit väldigt blandade fraktioner av avfall, både säckar med blandat brännbart, surfbrädor, men även järn och metall och farligt avfall, säger Sebastian Ågren på Avfall & Återvinning på kommunens förvaltning för Teknik.

Ren kust

Varje år spolas mycket skräp upp på land längs Västkusten. För att ge oss renare stränder samarbetar Kungsbacka kommun med Västkuststiftelsen i projektet Ren kust som verkar för städning av stränder. Frivilliga samlar in skräpet och kommunen hämtar sedan säckarna och kör dem till förbränning eller återvinning.

Ren kust har en strandstädarkarta där du som privatperson kan gå och in och ange behov av städning av en strand. Du kan också lägga in om det finns säckar med skräp som behöver hämtas, eller lägga in en planerad städning som du kommer att genomföra.

Kartan hittar du på Ren kusts webbplats

Du städar, vi hämtar

Kungsbacka kommun lånar ut redskap (så kallade plockare) och säckar till privatpersoner och föreningar som vill städa stränder i kommunen. Vi hämtar sedan säckarna och tar hand om skräpet som i de allra flesta fall går till förbränning. Ställ säckarna så att de går att hämta med en lätt lastbil. Notera att vi bara hämtar säckar som är märkta med Kungsbacka kommun eller Ren kust.

Läs mer om strandstädning

Har du frågor om kommunens roll och strandstädarkartan, kontakta

Kommunekolog Hanna Ångman
0300-83 41 56
hanna.angman@kungsbacka.se

Vill du låna plockare och säckar, kontakta (helst via mejl)

Teknik, Avfall & Återvinning

Sebastian Ågren
0300-83 88 90
sebastian.agren@kungsbacka.se

Jan Falebjörk
0300-83 88 93
jan.falebjork@kungsbacka.se