School's Out - fokus på nykterhet och delaktighet

En rolig och trygg skolavslutningen som bygger på ungdomars delaktighet och som vill uppmana och förebygga att inte använda alkohol och droger.

13 juni är det dags för skolavslutningsfesten School’s Out på Kungsbacka torg. I år får den besök av välkända Ben Mitkus och Lamix. Dessutom uppträder många andra lokala artister, ungdomarna kan vinna fina priser i nykterhetstävlingen Blåsningen och kvällen avslutas med skumdisco.

– Vi vill erbjuda en rolig, trygg och drogfri skolavslutningsfest. Det är ett mycket uppskattat evenemang som förvandlar innerstaden till en folkfest, säger Madeleine Jonasson, ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun.

Fokus på nykterhet

School's Out är ett IQ-certifierat evenemang som arrangeras för tolfte året i rad på Kungsbacka torg. Det har uppmärksammats som ett bra exempel på ett tryggt och drogfritt evenemang av IQ-initiativet AB. Det är Kungsbacka kommun som arrangerar evenemanget som främst riktar sig till unga i åldern 13–19 år. Evenemanget är alkohol- och drogfritt och ska uppmana och förebygga att ungdomar inte använder alkohol och droger.

Under School's Out får de som är 13-17 år vara med och tävla i nykterhetstävlingen Blåsningen, där man har chans att vinna fina priser som lag eller individuellt. Tävlingen går ut på att de tävlande ungdomarna får blåsa i en alkoholmätare när de anmäler sig till tävlingen och senare under kvällen får de blåsa igen. Om mätaren visar grönt är man med i dragningen om att vinna priserna. Klockan 23.55 är det prisutdelning på torget.

Bygger på ungas delaktighet

Huvudartisterna är valda efter önskemål från ungdomar i kommunen. Ungdomar är med så mycket det går i hela processen – från att lämna förslag och rösta på artister, uppträda på scen, vara artistvärdar och konferencierer eller anordna aktiviteter.

– I höstas gick vi ut i skolorna och pratade med ungdomar om vilka artister de skulle vilja ha på School’s Out, och det är med glädje som vi kan meddela att vi lyckats uppfylla en del önskemål. Dessutom finns det många talanger i kommunen och några av dem kommer att uppträda under kvällen, säger Madeleine.

Det kommer att finnas flera olika kringaktiviteter på torget där ungdomar kan utmana sig själva och varandra, men framförallt ha roligt. Precis som tidigare år avslutas kvällen med det traditionsenliga och populära skumdiscot med start klockan 22.

 

Mer information om School's Out 

 

Kontakt
Madeleine Jonasson, ungdomskonsulent på Kultur & Fritid 
0300-83 78 21, madeleine.jonasson@kungsbacka.se