Vad gör en ungdomskonsulent?

Madeleine jobbar för att unga ska få en meningsfull fritid. Att vara ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun handlar om att främja ungas initiativ, delaktighet och inflytande – ett rent demokratiarbete som är utmanande och varierande och som framförallt gör att de unga har chans att utveckla sig själva.

Du ska ha god förmåga att planera och anpassa ditt arbete efter olika personer. Du ska också kunna arbeta flexibelt och arbeta dag, kväll och helg. Du ska vara grym på att samarbeta, lyssna på och stötta andra och planera stora som små evenemang. Ungefär så skulle kraven i en jobbannons för jobbet som ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun se ut. För den som inte vet jobbar flera ungdomskonsulenter i kommunen. De jobbar på förvaltningen för Kultur & Fritid på enheten Ung i Kungsbacka.

En meningsfull fritid för unga

Enheten har som mål att skapa en meningsfull fritid för unga. Madeleine Jonasson är ungdomskonsulent och har jobbat sedan 2002. Tidigare var hennes titel fritidsassistent, men sedan ett förändrat arbetssätt för sex år sedan är nu hon och hennes kollegor ungdomskonsulenter. Enheten gick från att ha öppna fritidsgårdar till att arbeta mer med att ta reda på ungas intressen, få dem att ta ansvar och egna initiativ och göra dem delaktiga kring sin egen fritid. Det gäller att ha ett flexibelt mindset som ungdomskonsulent. Den ena dagen är inte den andra lik. Listan över vad en ungdomskonsulent gör kan göras lång.

– En arbetsdag kan bestå av skolbesök, möten med kollegor eller samarbetspartners eller att hjälpa och stötta föreningar. En annan dag kan det vara möten och planering med unga eller en konsert som några ungdomar har arrangerat, säger Madeleine.

”Jag hjälper och stöttar unga”

För Madeleine är varje dag en utmaning, men det är också det som hon tycker gör jobbet så kul och inspirerande. Varje dag träffar hon unga i olika åldrar som vill göra något utifrån sitt intresse, unga med och utan funktionsvariationer och unga med olika behov av stöttning. Det är inte alltid som ungdomar vet själva vad de vill göra med sin fritid, och då gäller det att hjälpa och stötta dem.

Som ungdomskonsulent är det en förutsättning att man gillar att träffa människor och att kunna anpassa sig och sina arbetsinsatser efter olika personer och behov.

– Jag jobbar med att hjälpa och stötta ungdomar till en bra och meningsfull fritid, att hjälpa dem att förverkliga drömmar och idéer, att ha kul tillsammans och utvecklas som personer. Tillsammans med ungdomar gör vi alla ungdomskonsulenter massor av bra verksamhet som gynnar hela kommunen och de som bor här, bland annat våra stora event som LANBIT, Queer Up och School’s Out, säger Madeleine.

Och på tal om School’s Out, skolavslutningen på Kungsbacka torg 13 juni, är ett av alla de återkommande evenemang som hon och kollegorna arrangerar tillsammans med andra aktörer och kommunens unga.

School's Out främjar ungas delaktighet

Arbetet med School’s Out består av ett gediget förarbete med artistbokningar, planering av säkerhet och arbetsmiljö, marknadsföring, tillstånd, att hitta sponsorer samt att bygga och riva scenen. Dessutom besöker några av ungdomskonsulenterna mässan Sweden Live i början av året för att hitta passande artister till skolavslutningen på torget. Men det är inte bara att välja artist hur som helst – under höstterminen är Madeleine ute i skolorna och pratar med de unga om vilka artister de vill ha på School’s Out. Det handlar om inflytande och delaktighet i ett evenemang som är till för de unga, och då ska också de unga vara med och bestämma – det är demokrati.

– Ungdomar är med så mycket det går i hela processen – från att lämna förslag och rösta på artister, uppträda på scen, vara artistvärdar och konferencierer eller anordna aktiviteter, säger Madeleine.

Ett nav av delaktighet, inflytande och samarbete

Enligt Madeleine har kommunens ungdomar i Kungsbacka stora möjligheter att själva påverka sin fritid och kunna utöva och prova på aktiviteter som de är intresserade av. Ungdomskonsulenterna hjälper till och stöttar hela vägen från idé till färdig aktivitet. En del unga har grupper där de samlas kring ett gemensamt intresse som till exempel spel eller konst, medan andra unga arrangerar aktiviteter som skidresor, discon, konserter, skejttävlingar, ungdomsutbyten med andra länder, modevisningar, skolprojekt, LAN, DJ-grupper, skapande i musikstudio, bak-och matlagningsgrupper, pyssel och mycket mer.

Madeleine tycker att de har ett gott samarbete med alla aktörer både inom och utanför kommunen, och enheten är poppis – många vill samarbeta med dem!

– Samarbete är en förutsättning för att vi ska kunna göra ett gott arbete för våra ungdomar, menar Madeleine.

Enligt henne finns det många fördelar med yrket. Friheten och flexibilitet är en stor fördel – att till stor del själv styra över sitt jobb tillsammans med kollegor och ungdomar. Men framförallt är känslan hon får när hon ser hur unga utvecklas genom att vara delaktiga och ha inflytande över sin egen fritid något som hon vill lyfta extra mycket med jobbet som ungdomskonsulent.

 

Kontakta gärna

Cecilia Pihl, enhetschef Ung i Kungsbacka - Kultur & Fritid
cecilia.pihl@kungsbacka.se, 0300-83 48 34