Nu är sommarföretagarna igång

Tio ungdomar är nu i full gång med att lära sig att starta och driva ett eget företag. Kungsbacka kommuns satsning #MittSommarföretag ger dem möjlighet att prova på att driva ett företag under sommaren.

- Vi startade måndagen den 17 juni med några spännande utbildningsdagar. Vi lärde känna varandra, utvecklade idéer tillsammans och så fick deltagarna grundläggande kunskaper om hur det är att driva företag. Sommarföretagen drivs under vecka 25–28 med stöd av mig och min kollega som handledare. Dessutom får varje företag ett startkapital på 2000 kr, säger Kajsa Jeppsson, utvecklingsledare på förvaltningen för Gymnasium & Arbetsmarknad. 

Flera affärsidéer

Tre av ungdomarna som driver ett sommarföretag i Kungsbacka är syskonen Mahdi, Sakina och Mohammed Ali Rahimi. Tillsammans har de företaget Alisas Njutbara Kiosk vars affärsidé är att sälja fika med sin ambulerande kiosk på olika idrottsevenemang. Under torsdagen medverkade de på juli månads torgmarknad i Kungsbacka.

- Vi säljer hembakade bullar, frukt och dricka och har förutom här på torgmarknaden även satt upp vår kiosk på Rydets idrottsplats i Onsala, säger Mohammed.

Ett fjärde syskon, Hafezeh Ali Rahimi, driver sitt eget sommarföretag, Vänlig hjälp, men har också varit delaktig i Alisas Njutbara Kiosk.

- Jag har skjutsat mina syskon att hjälpt dem att komma igång och med sin bokföring. Mitt företag kan också hjälpa till med sociala medier, språkstöd eller tolkning, säger Hafezeh.

Rasmus Andersson driver under sommaren företaget Swety. Rasmus affärsidé är att sälja ett så kallat överlevnadskit. Ett kit som kan vara bra att ha vid till exempel ett längre strömavbrott.

- Jag har hittills sålt sex överlevnadskit och har redan gått med vinst. I lådorna ingår basprodukter som kan vara bra att ha hemma enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger Rasmus.

Engagerade ungdomar

Satsningen #Mittsommarföretag vänder sig till ungdomar som bor i Kungsbacka kommun och är mellan 13-20 år.

- En del har redan en färdig affärsidé när de kommer till oss men det har inte varit ett krav. Det viktigaste är att man är intresserad av att lära sig mer om företagande. Det som är extra roligt är att vi har flera nyanlända ungdomar som har ansökt och är med i år. Det är så roligt att se deltagarnas engagemang. Det ger mig verkligen hopp om framtiden, säger Carin Ternön, utvecklingsledare på förvaltningen för Gymnasium & Arbetsmarknad.