Ta det kallt i värmen!

Nu väntas varmare väder med flera dagar av dagstemperatur över 26 grader. Många njuter av sol och bad men för att minska risken för hälsoproblem som kan uppstå i samband med höga temperaturer finns en del saker att tänka på.

När temperaturen stiger påverkas vi som individer olika mycket, för vissa människor ökar också riskerna för hälsoproblem. Vårdguiden 1177 lyfter fram några grupper som kan påverkas extra mycket när värmen stiger, dessa är:

  • äldre
  • kroniskt sjuka
  • små barn
  • gravida
  • personer med funktionsnedsättning
  • Personer som tar viss medicin (till exempel vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika) som bör rådgöra med sin läkare. 

Vårdguiden 1177

Goda råd för att minska risker och må bra 

Ersätt vätskan du förlorar

Drick mer vatten än vanligt - vänta inte på törstkänsla! Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas.

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö och vädra nattetid när det är svalt. Försök att vistas på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen

Välj löst sittande kläder i naturmaterial. Svalka dig då och då genom att ta en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och håll dig i skuggan så mycket som möjligt. Undvik ansträngande fysisk aktivitet under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna sig onormalt yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad. Får du besvär i samband med höga temperaturer bör du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Mer information

Via hemsidan Krisinformation.se kan du ta del av myndigheternas information kopplat till kris och händelser som kan innebära risker för allmänheten. 

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en kort film som handlar om riskgrupper vid värmebölja och vad som är viktigt att tänka på. 

Krisinformation.se om höga temperaturer