Var försiktig med eld och vid vatten

Det fina vädret innebär fortsatt torra marker med brandrisk som följd och inbjudande bad som ökar risken för drunkningstillbud.

Det är torrt i markerna och brandrisken är därför mycket stor. Tillsammans med Räddningstjänsten i Storgöteborg avråder vi starkt från att göra upp eld i skog och mark. Om du ändå eldar eller grillar ber vi dig att vara mycket försiktig.

Det råder inget eldningsförbud, men det kan förändras under nästa vecka om vädret håller i sig.

Per Nyqvist, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Storgöteborg säger idag så här om läget; "Vi uppmanar alla att vara mycket försiktiga om man ska grilla i uppställda grillar i trädgårdar eller på fasta grillplatser vid exempelvis bostadshus och badplatser. Undvik gärna engångsgrillar helt och se till att du släcker elden ordentligt när du är klar. Det kan ta upp till 24 timmar innan grillkolet är tillräckligt svalt för att inte kunna orsaka en brand."

Tänk på:

  • Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt. Ha uppsikt över elden och undvik att elda när det blåser. 
  • Ta hand om grillen och kolen på ett säkert sätt. Ställ inte en varm grill nära en husfasad och släng aldrig kol ihop med brännbart material.

Bada säkert och följ parkeringsanvisningarna

I det väder vi nu har är det många som söker sig till våra badplatser. Var rädd om dig och din omgivning när ni är vid vatten! Räddningstjänsten erbjuder badsäkra tips och har information om hur du ska agera om en olycka inträffar. Tänk också på att  parkera bilen klokt vid badplatserna, så att inte räddningsfordon hindras från att ta sig fram.

Bada säkert

Räddningstjänsten informerar - Var försiktig med både eld och vatten