Besök oss under Anhörigveckan

Första veckan i oktober är det nationella anhörigveckan. Det uppmärksammas av anhörigstödet med en rad olika aktiviteter på temat att vara anhörig till någon med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.

Kungsbacka kommuns anhörigstöd vänder sig till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till någon som har fysisk eller psykisk sjukdom, är äldre, har en funktionsnedsättning, eller  har missbruks- eller beroendeproblem. Första veckan i oktober är den nationella anhörigveckan, och då har du möjlighet att få information och inspiration på olika sätt. Alla aktiviteter är gratis att delta i och ingen anmälan krävs, förutom till föreläsningen om ätstörningar. 

Onsdagen 25 september

Tyst afterwork
Anhörigveckan smygstartar redan onsdagen den 25 september med en tyst afterwork, något som fler och fler upptäcker. Här väntar en timme utan intryck. Lämna dator, iPad, mobil och klocka i den bemannade garderoben och sätt dig bekvämt tillrätta. Inget som ska göras, sägas eller presteras. Kom och träffa kommunens anhörigstöd och få information om vad det finns för stöd för anhöriga både innan och efter ”Tyst afterwork”, kl. 16-17 samt 18-19. Tyst afterwork arrangeras av Svenska kyrkan.

Plats: Varlakyrkan, Bäckmans Gård 66, Kungsbacka
Tid: 17.00-18.00

Måndagen 30 september

Vad händer i hjärnan?
Förra årets populära föreläsare är tillbaka, denna gången i större lokal så att alla får plats. Kommunens demenssjuksköterska Anna-Lena Werdien föreläser om vad som är skillnaden på normalt åldrande och vad som är demenssjukdom. Det handlar också om hur vi bemöter demenssjuka på bästa sätt.  Det finns möjlighet att ställa frågor i samband med föreläsningen.

Plats: Fullmäktigesalen, stadshuset, Kungsbacka.
Tid: 15.00-16.30

Om ätstörningar
Mikael Karlsson arbetar som KBT-terapeut och sjuksköterska på Capio Ätstörningscenter, Varberg. Han kommer att föreläsa om ätstörningar samt hur man kan förhålla sig om man misstänker ätstörningsproblematik hos sin närstående. 

Ellen Abrahamsson från Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar, presenterar under kvällen föreningens arbete och stödutbud samt pratar utifrån egen erfarenhet som både drabbad och anhörig om vägen till det friska och fria livet. Anmälan till Elisabeth Persson 0702-61 41 37 eller elisabeth.persson@varberg.se senast 25 september.

Plats: Kulturhuset Komedianten, Lilla teatern, Engelbrektsgatan 7, Varberg.
Tid: 18.00-20.00

Tisdagen 1 oktober

Skuggsyskon
Två män och en kvinna är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsvariation. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? De som inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna.

Det är fri entré till teatern och ingen föranmälan krävs. Det finns 100 platser på Facklan och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer om föreställningen: www.ostrateatern.se/skuggsyskon

Plats: Facklan, Kungsbacka
Tid: 17.30-19:00

Onsdagen 2 oktober

Armlös, benlös, makalös
Redan som nyfödd dömdes Mikael Andersson ut av både läkare och samhället när han föddes utan armar och ben. Han har hela sitt liv fått kämpa för saker som andra tagit för givet. Välkommen till en inspirerande föreläsning om att ingenting är omöjligt trots att man inte har de bästa förutsättningarna. Mikaels föreläsning genomsyras av skratt, värme och insikter och lämnar sällan någon oberörd. Föreläsningen arrangeras av Prové och Föräldrar emellan.

Plats: Kungsbacka Teater
Td: 18.30-20.30

Torsdagen 3 oktober

Anhörigstöd ¬ vad är det?
Öppet hus på Anhörigcenter! Kom och träffa kommunens anhörigstöd och få information om vad som finns för stöd för dig som anhörig. Klockan 12 blir det en kort allmän information från Vård & Omsorgs anhörigstöd samt samtalsmottagningen Vändpunkten och anhörigkonsulent från Individ & Familjeomsorg. 
Plats: Anhörigcenter, Västergatan 23, Kungsbacka.
Tid: 11.00-14.00

Fredagen 4 oktober

Stöd till familjer som lever med psykisk ohälsa
11.00-12.00 Vilket stöd finns inom psykiatrin till barn och vuxna som är anhöriga till någon med psykisk sjukdom? Anna-Karin Ljungblom, kurator från vuxenpsykiatriska mottagningen, informerar och svarar på frågor om stöd till anhöriga.

12.15-12.45 Kom och lyssna på barn- och ungdomsgruppernas verksamhet. Här finns stöd för barn som lever i familjer med bland annat psykisk ohälsa, missbruk eller om man bevittnat våld. Familjebehandlare från Individ & Familjeomsorg informerar och svarar på frågor.

Plats: Anhörigcenter, Västergatan 23, Kungsbacka
Tid: 11.00-13.00

Anhörigveckan arrangeras av Kungsbacka kommuns anhörigstöd i samverkan med föreningar.

Läs mer om kommunens anhörigstöd.