"Gaming grupp" för datorintresserade ungdomar

Genom kommunens ”Gaming grupp” har datorintresserade Erik hittat gemenskap.

På kommunens läger för barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan ungdomar i samma situation träffas och prova på nya aktiviteter. Hos oss finns både dagläger och helg- och lovläger beroende på ungdomens behov och önskemål.

Vi har träffat 17-åriga Erik som är med i Gaming gruppen. Gaming gruppen har funnits sedan hösten 2016 och är ett läger med speltema. Gruppen är en trygg mötesplats för unga som är intresserade av TV- och datorspel, gaming, brädspel och andra typer av spel. Här kan unga med hemmasittandeproblematik mötas kring ett gemensamt intresse, bryta sin isolering, stärka sin självkänsla och bredda sitt nätverk.  

- Jag har varit med cirka tre år nu. Jag brukade gå på helgläger innan det, men tyckte att det blev tråkigt. Kändes mer som en plikt än något roligt som jag ville gå till. Då bestämde jag mig för att gå med i Gaming gruppen istället, eftersom jag tycker om att spela spel, berättar Erik. 

”Så mycket mer än själva spelandet”

Initiativet till Gaming gruppen kom från några av ungdomarna på lägren som ville träffas i en grupp där man delade intresset för datorer. Från början var Gaming gruppen en programmeringsgrupp, men utvecklades med tiden till en spelgrupp. 

- I likhet med andra fritidsaktiviteter är det vanligt att ett helt kompisgäng börjar spela ett spel samtidigt. Många skaffar också nya vänner genom spelen. För många är det inte vilket spel man spelar som är det viktigaste, utan att man spelar med vänner och bekanta. Det var en av anledningarna till att gruppen skapades, för att bryta den sociala isoleringen och träffa andra barn och ungdomar med liknande intresse. Gaming gruppen är så mycket mer än själva spelandet, berättar enhetschef Henrik Andersson.

Spelar och har daglig aktivitet

Gaming gruppen ses vanligtvis på Elektronen varannan helg, men under loven befinner de sig istället på Smarholmen. Man håller oftast lovläger under sommaren, sportlovet och hösten. Till skillnad från daglägret på Elektronen så sover ungdomarna över på lovlägren. De har också en daglig aktivitet tre dagar i veckan.

- Idag ska vi på bågskytte, i fredags gick vi på bio och igår spelade vi VR. Det är annars ganska fritt hur man vill lägga upp sina dagar här. Vi vaknar lite olika tider och behöver inte äta frukost tillsammans om vi inte vill. Vi spelar oftast datorspel och onlinespel under dagarna. Men även brädspel, till exempel ”Cards against humanity”, säger Erik. 

- Gaming gruppen skiljer sig lite från andra grupper. De har mer fria tyglar och är äldre. Alla grupper är olika och kan se olika ut. Vissa grupper är mer ”strikta” och följer till exempel scheman, medan andra är mer fria. Det beror lite på barnens och ungdomarnas behov. I andra grupper är det oftast lite yngre personer, flikar personalen Jasmin Dautcehajic in.

Gruppen spelar även en del ihop med personalen, som också är intresserade av datorer.  

- Personalen som arbetar i verksamheten har själva ett stort intresse av gaming och är en trygghet då alla ”pratar samma språk”. Flertalet av personalen studerar inom Chalmers och kan vara en inspirationskälla till våra barn och ungdomar att i framtiden kunna själva arbeta inom sitt område som de älskar. Vem vill inte det? säger Henrik Andersson.

Mer utvecklad gaming till hösten 

Erik tycker om att spela datorspel, framförallt actionspel och spel där han får göra olika uppdrag. Erik uppskattar gemenskapen i Gaming gruppen. 

- Det bästa med Gaming gruppen är att den finns! På fritiden är jag mest hemma, så jag tycker det är roligt att få komma ut ur huset och träffa andra. Vi är åtta personer i gruppen och har fått lära känna varandra här. 

Enhetschef Henrik Andersson har planer på att utveckla gruppen ytterligare:  

- Till hösten vill vi utveckla verksamheten till att starta vissa vardagskvällar och även möjliggöra att utveckla gaming-intresset till en annan nivå tillsammans med vår samarbetspartner förvaltningen för Kultur & Fritid. Då handlar det om att lära sig koda, lära sig grunderna i att skapa spel, Youtube, lära sig bygga datorer för att få alla delar till att bli en helhet. Deltagarna vi har i verksamheten är otroligt nyfikna och suger åt sig all kunskap de kan inom detta område. Om man vill kan man såklart också bara komma och spela tv-spel, datorspel, brädspel eller bara vara, säger Henrik. 

Vill du veta mer om Gaming gruppen och våra läger? Läs mer här. 

Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

Kontakta gärna 

Henrik Andersson, enhetschef för korttidsverksamheten
0300-83 50 39 
henrik.andersson@kungsbacka.se