Logistik finns överallt

Det är svårt att inte ryckas med av Per Olof Arnäs brinnande intresse för en ökad digitalisering av transportbranschen som han delade med sig av under höstens första frukostklubb. Han är doktor i logistik, forskar på Chalmers och har över 25 års erfarenhet av transportbranschen. Förutom det så driver han Logistikpodden, där han samtalar med branschens kändisar, eldsjälar och experter.

Logistik i vardagen

Vem har inte kommit till en hotellfrukost och undrat varför står brödet där, när smöret står där? Vi håller på med logistik hela tiden för att skapa ordning i vår vardag. Logistik handlar om flöden och för att bli en bra logistiker måste man planera.

– Logistik finns överallt och det är den utgångspunkten jag vill förmedla, inleder Per Olof.

En digital utveckling i våldsam hastighet

Automatiseringen och digitaliseringen i samhället och i synnerhet går i raketfart. En digital tvilling är ett program som är en exakt digital avbildning av ett redan befintligt system och har gjorts på till exempel Campus Chalmers. Det innebär att man kan simulera olika förändringar i den digitala tvillingen innan de görs i verkligheten. Detta blir kostnadseffektivt, då man slipper att bygga upp olika prototyper.

– Den nya tekniken skapar helt nya möjligheter, menar Per-Olof.

Digitaliseringens många ekonomiska fördelar

I många fall har fysisk transaktionshantering ersatts av digital. Antalet transaktioner utgör den största kostnaden och kan de minska, så finns mycket pengar att tjäna för ett företag. Att till exempel få kunder att använda självscanning i stället för att gå till en kassörska är en stor vinst för en matbutik.

– Det är tydligt att vi blir allt bättre på att ta till oss ny teknik och vara en del av den digitala vardagen, berättar Per Olof.