Felspolningar ledde till avloppsutsläpp

I början på veckan blev det stopp i avloppsledningarna in till Kullaviks reningsverk. Orsak: nedspolade våtservetter, trosskydd, tvättlappar, tops, bomull och annat som inte ska i toaletten.

Förutom att personalen tvingades gräva i och skära bort ovanstående så ledde stoppet till att en del avloppsvatten gick orenat ut i havet, en så kallad bräddning som fick extra skjuts av det kraftiga regnet.

Det spolar roll

- Det krävs många felspolningar för att dämma upp ledningarna in till ett reningsverk. Vi uppmanar alla: tänk på vad du spolar ned! Det vinner både invånare, personal och miljön på, säger Maurice Bourne, enhetschef på avloppsrening i Kungsbacka kommun.

Det enda du får spola ned i toan är kiss, bajs och toapapper. Toapappret är gjort för att lösas upp, medan hushållspapper, våtservetter och allt annat kan fastna i rör och pumpar och orsaka stopp. Skaffa en papperskorg eller sophink i badrummet där du slänger sånt som inte ska i toan.

Fett fastnar också

Även nedspolat fett från köksvasken bidrar till att klistra ihop det felspolade och täppa till rören, ibland ända upp i den egna fastigheten. Fett från matlagning kan du samla i en petflaska med hjälp av vår miljötratt och lämna till återvinning.

Läs mer

Inga stopp i våra avlopp

Känsliga tittare varnas

Toan ingen soptunna

Mer information

Maurice Bourne, enhetschef Avloppsrening
0300-83 47 02
maurice.bourne@kungsbacka.se