Coronanpassat möte i Gottskär väckte intresse

Många engagerade besökare på plats precis vid området för detaljplanen. Och fint väder. Det blev vinnande ingredienser när samrådsmötet* för Hamnkrogen i Gottskär hölls utomhus.

Detaljplanen fokuserar på en utbyggnad av Hamnkrogen med restaurang, bostäder, lokaler för verksamheter, och småbåtshamn. 

– Intresset att delta var väldigt stort. Vädret var dessutom på vår sida – i vanliga fall kan det vara ganska blåsigt vid havet men den här kvällen var det lugnt, säger Stina Wikström, planarkitekt på Samhällsbyggnadskontoret.

Vanligtvis inomhus

I vanliga fall hålls samrådsmöten på Stadshuset i centrala Kungsbacka eller i bokade lokaler i närheten av ett område som detaljplaneras. Sedan covid-19 tog fart har samhällsbyggnadskontoret testat att hålla ett par samrådsmöten utomhus för att minska risken för smittspridning. Första gången i Anneberg och nu i september i Gottskär. Båda tillfällena har engagerat många intresserade.

– Min upplevelse är att de som deltog uppskattade den dialog som ett samrådsmöte möjliggör. Det är nog enkelheten som många tycker om, att man kan exempelvis kan ta cykeln ner till samrådsmötet, säger Stina Wikström.

Viktigt med bra ljud

Stina Wikström tror att samrådsmöten utomhus är något som kommer bli vanligare framöver, när vädret tillåter. En portabel högtalaranläggning gör att de hörs bra på plats. Nu finns planer på att köpa med ett tält som skydd mot regn och vind och kanske ta med ett gäng tältstolar till nästa tillfälle.

– Har du ont i benen tillexempel kan det vara tufft att stå och lyssna i 1 – 1,5 timme. Då tror vi att det kan vara bra att vi har med lite sittplatser till de som har ont av att stå, säger Stina Wikström.

Samrådet avslutat

Vad gäller just arbetet med Hamnkrogen i Gottskär, Skällared 3:55 är samrådstiden nu avslutad. De åsikter som har skickats in sammanställs nu i något som kallas för samrådsredogörelse. Därefter ska detaljplanen gås igenom en gång till.

*Vid ett samrådsmöte informerar kommunen om planerna för ett område. Kommunen informerar även hur invånare och andra som berörs kan vara med och tycka till. Syftet är att informera och uppmuntra de som berörs att tycka till för att sedan väga in dessa åsikter i det fortsatta arbetet.

Har du frågor om arbetet med detaljplanen för Hamnkrogen Gottskär?

Kontakta planarkitekt Stina Wikström
stina.wikstrom@kungsbacka.se