Personer i trygghetsvandrarjackor utanför Fyren

Föreningar som trygghetsvandrade gav ringar på vattnet

Flera föreningar nappade på kommunens erbjudande att trygghetsvandra under sommaren mot ett extra bidrag. Initiativet blir nu startskottet till fler liknande samarbeten mellan kommunen och föreningarna.

Syftet med satsningen var att öka tryggheten genom högre vuxennärvaro och samtidigt stötta föreningslivet. Trots att många ungdomar befann sig på hemmaplan på grund av inställda aktiviteter och semesterresor blev årets sommar inte stökigare än vanligt.

– Vi kan konstatera att sommaren inte blev stökigare än tidigare år och här har föreningarna varit en viktig del i att skapa trygghet på gator och torg, säger Maria Frykstedt, brottsförebyggande samordnare på BRÅ.

En av föreningarna som nappade på erbjudande att trygghetsvandra var Onsala Pirates som gärna vill ställa upp fler gånger.

– Vi vill väldigt gärna trygghetsvandra igen! Det var väldigt roligt. Inte bara för att kunna träffa andra människor och snacka utan också för den oerhörd mängda steg vi fick ihop. Vissa av oss gick med Sweatcoin vilket ger en direkt kickback till andra godhjärtade projekt, säger Martin Wendelbo från Onsala Pirates.

Martin Wendelbo berättar att alla de mötte var tillmötesgående och vänligt inställda, både ungdomar, vakter, krögare, taxichaufförer och poliser.  Initiativet har dessutom fått fler att nattvandra.

– Det har gett ringar på vattnet och fler föräldrar med barn i andra idrotter har dragit igång nattvandringar på andra håll, säger Martin Wendelbo

Förutom Onsala Pirates trygghetsvandrade Kungsbacka simsällskap, IFK Fjärås och Kungsbacka konståkningsklubb.

Startskott för ny modell: Extra bidrag för samhällsinsatser

Ulrika Granfors, förvaltningschef på Kultur & Fritid, ser initiativet som ett startskott för fler samarbeten med föreningar i kommunen, där föreningarna genom att utföra olika enklare uppdrag kan få ett extra bidrag till föreningskassan.

– Som kommun vill vi gärna ge föreningarna en möjlighet att ta mindre uppdrag och göra en samhällsinsats mot ett extra bidrag. Det kan till exempel vara strandstädning, skötsel av badplatsparkeringar eller vissa anläggningar, säger Ulrika Granfors.

Kontakta gärna