Ingen trängsel på krogen rapporterar Miljö & Hälsoskydd

Natten mellan fredagen och lördagen, 16- 17 oktober, gjorde Miljö & Hälsoskyddsavdelningen tillsyn på uteställen i Kungsbacka. Fem ställen i centrum kontrollerades för att se om det var trångt i lokalen bland gästerna, hur borden var placerade eller om det var kö någonstans.

– Vi kontrollerade fem uteställen och ingen av dem fick någon anmärkning. Ett ställe hade karaoke och ett ställe liveband. För oss är det mycket folk när det sitter gäster vid nästan varje bord, men det går inte att jämföra med innan corona. Nu är det ett begränsat antal gäster och luftigt i lokalen, alla gäster ska ha en sittplats och sitta vid sin plats. Några ställen kan man beställa dryck i baren och ta med till sin plats, vilket är tillåtet om det kan göras utan att det blir trångt vid baren, säger Josefine Bäckström och Yaneth Rosander, miljö- och hälsoskyddsinspektörer som deltog på kvällens planerade kontroll.

”Gästerna vet att de ska sitta och personalen är inkörd i detta”

Inspektörerna har alltid en dialog på plats med personalen som jobbar och då diskutera bordsplacering och trängsel. Sammanfattningsvis var det en lugn kväll mellan fredagen och lördagen. Gästerna satt vid borden och trängdes inte heller i någon kö. De vet att de ska sitta och personalen är instruerad och inkörda i detta nu menar inspektörerna.

Josefine Bäckström och Yaneth Rosande berättar att det ser bättre ut med bordplaceringen nu än i våras, då kontrollerna utifrån smittspridning av covid-19 startade. Inspektörerna upplever att krögarna har kontroll över situationen, även om det såklart kan vara tufft att bedriva verksamhet under en pågående pandemi. Några gäster satt ute vid bord, men det rör sig nog om kortare stund då det var kylig. Kommunen beslutade den 14 oktober att inte ta ut avgifter för årets uteserveringar och även att säsongen förlängs.

Krögarträff och tips om julbord

I början på oktober arrangerade Miljö & Hälsoskyddsavdelningen ett informationsmöte. 10 av de största innerstadskrogarna och konferensanläggningar var inbjudna att delta ihop med Polisen. Medarbetare på Miljö & Häloskydd uppmanade företagarna att fortsätta jobba aktivt och tillsammans diskuterades svårigheter i verksamheterna. Nyligen skickades också information till 15 av de restauranger som årligen brukar arrangera julbord. De fick tips och råd hur de kan tänka inför årets julbordssäsong. 

140 kontroller har gjorts hittills

Totalt under vecka 42 gjordes sammanlagt 7 coronakontroller. Inga klagomål har rapporterats. Från och med april månad har 140 kontroller utförts på serveringsverksamheter utifrån lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Under denna tid har några verksamheter fått göra mindre åtgärder, men hittills har inga förelägganden eller förbud gjorts. Miljö & Hälsokyddsavdelningen upplever att verksamheterna efterlever reglerna, att de vill göra rätt, är kreativa och lyhörda för att följa reglerna.  

Här kan du läsa mer om vårt tillsynsarbete med coronakontroller.

Kontakt

Om du vill veta mer om helgens kontroll når du Josefine Bäckström och Yaneth Rosander via kundecentret Kungsbacka Direkt.

Kontakta gärna