Kerstin Palmqvist är årets handledare

I år går priset som årets handledare inom Vård & Omsorgscollege till undersköterskan Kerstin Palmqvist på Signeshus vård- och omsorgsboende. Hennes före detta elev Dimah Alalawani var på plats för att gratulera.

Kungsbacka kommun är en del av Vård & Omsorgscollege, en regional och lokal samverkan mellan utbildningssamordnare och arbetsgivare. Ett av kriterierna för att bli certifierat Vård- och omsorgscollege är att de ska erbjuda handledarutbildning. Den som är utbildad handledare har chansen att ta hem utmärkelsen Årets handledare. Det är både chefer och elever som varit på APL, Arbetsplatsförlagt lärande, som får nominera handledare. I år gick priset till Kerstin Palmqvist, undersköterska på Signeshus sedan över 20 år.

Ungdomar utvecklas

- Detta är fantastiskt, det hade jag aldrig trott. Det är väldigt roligt att träffa nya människor och se hur de goa ungdomarna utvecklas. Jag tycker det är viktigt att man lär sig att ha ett mjukt sätt mot kunderna, att respektera och se hela människan. Jag började 1999 och det är verkligen ett toppenjobb, säger Kerstin Palmqvist.

Dimah Alalwani, som läser på vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet, hade nominerat Kerstin och var på plats vid ceremonin för att lämna över en bukett blommor.

-  Först när jag kom hit var jag nervös, jag hade svårt med språket men jag blev snabbt trygg här. Du behandlar både mig och kunderna som en del i din familj, säger Dimah Alalwani.

Bemötande och kommunikation

Varje år utbildas cirka 25 undersköterskor inom kommun, region och privata utförare till handledare via Aranäsgymnasiet och MedLearn, som ingår i Vård & Omsorgscollege. Handledarna läser en kurs som bland annat innefattar hur man handleder, hur man skapar lärande, bemötande och kommunikation. En utbildad handledare är viktig eftersom det är under praktiken som eleverna får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

- Du som handledare måste anpassa dig och se varje individ. Det handlar om att möta individen på dess nivå och se hur man kan arbeta för att den ska nå sina mål som vi har i skolan, säger Lena Lundin, lärare på MedLearn.

Sätter ord på kunskapen

-  Inom det här yrket pratas det mycket om den tysta kunskapen. Här sätter vi ord på det och när vi kan förklara vad vi gör så ökar statusen för yrket, säger Malin Edefors, lärare på Vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet och menar att det är viktigt att vi tar väl hand om eleverna så att de vill komma tillbaka och arbeta hos oss.

-  Vi jobbar för framtiden. Vi har ett enormt behov av undersköterskor inom vården och omsorgen, säger Malin Edefors.

Kontakta gärna
Malin Edefors, lärare Vård & Omsorgsprogrammet
malin.edefors@kungsbacka.se
0300-83 34 19

Lotta Fagerell, ordförande för VOC i Kungsbacka
lotta.fagerell@kungsbacka.se
0300-83 82 80