Kungsbacka kommun tar bort avgifter för uteserveringar i spåren av corona

I onsdags beslutade nämnden för Teknik att inte ta ut avgifter för årets uteserveringar, foodtrucks eller torghandlare för hela år 2020 och fram till 1 april 2021. Dessutom förlängs säsongen för uteserveringar och foodtrucks.

Besöksnäringen har drabbats hårt av de restriktioner som finns för att minska smittspridning av Covid-19 och inte minst de restauranger som finns i stadens centrum. För att stödja dessa och ett levande centrum har nämnden för Teknik beslutat att inte ta ut avgifter för upplåtelse av allmän plats under 2020 och fram till 2021-04-01.

- Vi gör detta för att stötta både våra näringsidkare och invånare i en tuff tid. Att låta uteserveringarna stå kvar ökar möjligheterna att nyttja innerstadens utbud och ändå hålla avstånd. Att vi inte tar betalt för årets uteserveringar ser vi som en investering ien levande stadskärna för att vi även i framtiden ska ha ett rikt utbud av restauranger och serveringar, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik.

- Vi är väl medvetna om att det är tufft för många verksamheter i centrum. Därför bestämde vi oss för att inte skicka ut fakturor för avgifterna i våras, säger Karl Lundgren, förvaltningschef Teknik.

Torgdagar har ett mycket begränsat antal besökare och månadsmarknader har varit inställda sedan april. Därför tas inga avgifter ut av dem.

Förlängd utesäsong

Normalt börjar säsongen för uteserveringar 1 april, men redan i mars i år satte Teknik upp uteserveringarna för att restauranggäster skulle kunna sitta utomhus och minska smittspridningen.

Säsongen för uteserveringar avslutas normalt 31 oktober, men nu får näringsidkarna brev med erbjudande om att låta dem stå kvar hela vintern, ända tills nästa ordinarie säsong börjar 1 april 2021.

- Det här är ett efterlängtat beslut hos restaurangerna i centrum och mycket positivt att det också blir en förlängd säsong.Det här är en av de insatser som vi som kommun gör för att stödja företag i covidtider, säger näringslivschef Elinor Filipsson.

Näringsidkarna måste själva göra en förnyad ansökning om polistillstånd, samt även sköta eventuell snöröjning på och runt uteserveringarna under vintern.

Även foodtrucks är välkomna i innerstaden under vintern 20/21. Det finns fem uppställningsplatser för foodtrucksoch även där är säsongen normalt från 1 april till 31 oktober.

För mer information, kontakta gärna

Monica Neptun (L), ordförande nämnden för Teknik, telefon 0709-58 90 44

Ellinor Filipsson, näringslivschef, telefon 0300-83 44 89 eller ellinor.filipsson@kungsbacka.se

Karl Lundgren, förvaltningschef Teknik, telefon 0300-83 46 14 eller karl.lundgren@kungsbacka.se