Ingen trängsel på restauranger och afterwork

Det har varit gäster på restaurangerna, men ingen trängsel vid våra kontroller. Det rapporterar inspektörerna två helger i rad om tillsynen kvällstid under rådande coronapandemi.

De senaste veckorna har avdelningen för Miljö & Hälsoskydd fortsatt med sin prioriterade tillsyn och kontroll för att minska smittspridningen av coronaviruset på caféer, restauranger och barer i Kungsbacka.

Senaste reglerna om alkoholförsäljning och stängning klockan 22.30, och begränsningar av deltagare på sammankomster och offentliga tillställningar, är åtgärder för att komma åt smittspridning på barer och restauranger. Den 23 november togs beslut om ett publiktak på åtta personer i Halland för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. De innebär att om någon ska underhålla på ett serveringsställe får det vara max 8 personer i publiken. Ett serveringsställe kan vara en restaurang, café eller pub.

Kontroller efter beslutet om alkoholförsäljningsstopp

Fredagen den 20 november gjordes kontroller efter förbudet om att alkoholförsäljning ska förbjudas på bland annat restauranger och barer efter klockan 22. Förbudet mot alkoholservering gäller mellan klockan 22.00-11.00, därefter är det 30 minuters utrymningstid av lokalen. Alla uteställen stängde också på utsatt tid klockan 22.30 den dagen.

– Under fredagskvällen var det stillsamt på stan och ingen trängsel på uteställena i Kungsbacka. Vi ser att de flesta krögare gör vad de kan för att minska risken för trängsel, samtidigt som de kämpar för att överleva i en fortsatt ansträngd situation, säger Katarina Öryd, förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen, som deltog under kvällens tillsyn.

Restaurangerna följer generellt de regler som finns kring trängsel och anpassar sin lokal därefter, såsom att möblera på ett sätt så trängsel inte ska uppstå, markera avstånd på golv och sätta upp skyltar som påminner om att hålla avstånd. Inspektörerna föreslog ett par smärre justeringar gällande möbleringen, men överlag såg det bra ut. Under den gångna veckan har det inte heller inkommit några klagomål från allmänheten om trängsel. En länk till senaste resultatet finns  längre ner.

Åtta deltagare på sammankomster och offentliga tillställningar

Den 23 november togs beslut om ett publiktak på åtta personer i Halland för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet togs av Länsstyrelsen i Hallands län i samråd med Folkhälsomyndigheten samt smittskyddsläkaren i Halland. Publiktaket på åtta personer gäller från och med  den 24 november och tills vidare. Det innebär att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Catering och alkohollagen

En fråga som har cirkulerat är catering och hemleverans av alkohol.

– Folkhälsomyndigheten ger i ett yttrande tydlig information om catering och alkohollagen. Vid catering krävs det att tillståndshavaren eller en serveringsansvarig har tillsyn över serveringen och är närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden, så att de ska kunna kontrollera vilka gäster som får tillgång till alkohol och se om olägenheter uppstår. Det en del kommuner verkar ha fått om bakfoten är nämligen hemleverans av alkohol. Det har Systembolaget fortfarande monopol på, säger Åsa Johansson, tillståndshandläggare, Bygg- och miljöförvaltningen.

Frågor om trängselkontroller kopplat till coronatillsyn
Heléne Harryson
Enhetschef Miljö & Hälsoskyddsavdelningen 
helene.harryson@kungsbacka.se

Övergripande frågor om förvaltningens arbete
Katarina Öryd
Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen
katarina.oryd@kungsbacka.se

Du kommer i kontakt med dem via kundcentret Kungsbacka direkt, 0300- 83 40 00.

Läs mer om vårt arbete med tillsyn under coronapandemin här