Bokhyllor på Fyrens bibliotek

Biblioteken ändrar öppettiderna

Biblioteken i Kungsbacka ändrar öppettiderna under perioden 7 – 31 december. Biblioteken kommer att stänga tidigare på kvällen och satsar istället på bättre service till riskgrupper och digitala tjänster.

Orsaken till förändringen är att antalet besökare minskat under rådande pandemi, särskilt under kvällstid. Istället ska biblioteken satsa på bättre service under dagtid, service till riskgrupper och digitala tjänster.

– Antalet besökare har minskat kraftigt på kvällstid och vi sätter därför in mer personal på dagtid istället. Det innebär att vi kan ge bättre service till riskgrupperna som oftast är här under dagtid, säger Susan Pour, bibliotekschef.

Bibliotekens öppettider kan komma att ändras igen, beroende på hur råden från myndigheterna ändras och hur besöksantalet ser ut framöver.

Digitala tjänster och meröppet för självservice

Susan Pour uppmanar alla besökare att använda bibliotekens digitala tjänster. Förutom att göra lån, omlån och reservationer kan man även läsa dagstidningar och tidskrifter, e-böcker och e-ljudböcker och se strömmande film på nätet via bibliotekskortet.

Susan Pour tycker också att det är bra om kan besöka meröppet, som är den tid då biblioteket endast har öppet för självservice. Meröppet finns på biblioteken i Kullavik, Frillesås och Fjärås och innebär att du kan sköta dina lån på egen hand redan från klockan sju på morgonen och ända fram till tio på kvällen. På Fyrens bibliotek är det morgonöppet mellan klockan åtta och tio. Eftersom biblioteken har öppet så pass länge för självservice blir det lättare att planera in tiden för biblioteksbesöket och undvika trängsel.

– Om du behöver besöka biblioteket, så gör det kort, säger Susan Pour. Mitt bästa tips är att reservera i förväg, så behöver du bara gå direkt in och hämta det du lånat.

Service till riskgrupper

Biblioteken fortsätter att ha utökad service för riskgrupper med bland annat hemkörning av böcker med hjälp av frivilliga, IT-hjälp via telefon och möjlighet att bli mött i dörren om man inte vill gå in i biblioteket. Dessutom har förseningsavgifterna tillfälligt tagits bort och det går att göra fler omlån än tidigare.

Inte längre en mötesplats

Biblioteken har gjort flera åtgärder för att undvika smittspridning. Framförallt ska biblioteken inte längre fungera som mötesplatser där grupper träffas. Alla publika evenemang på plats är inställda, men det finns däremot digitala evenemang att ta del av. Sittplatser och datorplatser med sittplatser har tagits bort. Inga grupprum eller studierum erbjuds och leksakerna på barnavdelningen är borttagna. På alla bibliotek finns handsprit för besökarna.

Du hittar öppettiderna på bibliotekens webbplats

Kontakta gärna