Ines, 7 år, sätter kommunens tjänstepersoner på prov

Vad skulle du göra om någon tryckte på en kapp som sa ”BLAH BLAH BLAH” när du började prata alldeles för invecklat och krångligt? Just det fick några av kommunens tjänstepersoner vara med om när de träffade 7-åriga Ines.

Ines mål är en ny serie från Kungsbacka kommun där 7-åriga Ines Stengren från Åsa, Kungsbacka intervjuar kommunens tjänstepersoner om de globala målen.

– Vi arbetar med de globala målen för hållbar utveckling dagligen i Kungsbacka, men det är inte alltid så lätt att förstå hur. Vi ville uppmärksamma arbetet som görs med målen och att vi är en självklar del av den hållbara utvecklingen. Men detta är ju stora och komplexa frågor så vi behövde hitta ett sätt att prata om målen som inte blir för invecklat och tråkigt, säger Malin Johansson, kommunikatör.

Lösningen blev en serie med 17 filmklipp. En film för vart och ett av de 17 globala målen. I varje film ställer Ines frågorna till en tjänsteperson inom kommunen som jobbar med det aktuella målet. Med sig har hon en stoppknapp att trycka på när svaren blir för krångliga. På så sätt kan Ines utmana de hon pratar med och filmerna får ett lekfullt inslag. 

Första avsnittet släpps 1 december

Första avsnittet publiceras 1 december och resterande filmer släpps ett om dagen fram till julafton, som en inofficiell julkalender. Filmerna kommer finnas på kommunens sociala medier, på Youtube och LinkedIn. Varje vardag fram till jul kommer vi få följa Ines jakt på att prata om komplexa frågor på ett enkelt sätt. 

– Idén består kort och gott av ett viktigt ämne, de globala målen, ett gäng modiga tjänstepersoner och en riktig stjärna till 7-åring som ville vara med och programleda hela kalaset, säger Malin Johansson.

Ett barns perspektiv på stora frågor

En annan grund i konceptet var behovet att få in nya perspektiv. Ines fick hjälp med frågor för att komma igång, men sedan lämnades samtalet över till 7-åringen att fråga vad hon ville.

– Det finns alltid behov av att ta in andra perspektiv än vad vi kanske är vana vid. Det var viktigt för oss att Ines hade möjlighet att styra innehållet, det var genom hennes blick vi ville utforska de här frågorna. De bästa delarna i filmerna är när Ines ställer egna frågor, reflekterar om något eller trycker på stoppknappen för att be om en förklaring av något krångligt, säger Malin Johansson.

Kontakta gärna

Malin Johansson, kommunikatör
0300-83 45 07
malin.johansson7@kungsbacka.se