Så gick vårt första helt digitala Kommunfullmäktige

I går var det dags för Kommunfullmäktiges första helt digitala möte sedan pandemin med covid-19 bröt ut. Förberedelserna inför det digitala mötet pågick i ungefär två veckor. Vi passade på att ställa några snabba frågor till Sofia Jonsson, administrativ chef på Kommunledningskontoret efter mötet.

Hur gick det?

– Kommunfullmäktiges (KF:s) sammanträde gick bra, alla ledamöter eller tjänstgörande ersättare var på plats via utskickad länk och presidiet var närvarande i teatern tillsammans med sekreterare och tekniker.

Vad är de största skillnaderna när KF är helt digitalt jämfört med live?

– Den största skillnaden är att dynamiken i det fysiska mötet uteblir.

Vilken teknik använde ni er av?

– Vi använder oss av Teams, ett verktyg inom Office 365, för att efterlikna de delar som ingår i kommunfullmäktige. Ett exempel är när en politiker vill begära ordet. I vanliga fall begär en politiker ordet via en fjärrkontroll som är kopplat till ett voteringssystem, men i det digitala mötet gör politikern det via chattfunktionen.

Här kan ni se sändningen i efterhand.

I detta kommunfullmäktige diskuterar politikerna bland annat om extraordinära satsningar med anledning av covid-19.

Kontakta gärna