Karta över rubriker och symboler för FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling

Mars – en klimatmånad i Kungsbacka

Klimatförändringarna är en angelägen och aktuell fråga för oss alla, därför vill vi sätta klimatet i fokus under mars månad. Hur jobbar vi som kommun för att blir mer klimatsmarta och vad kan du som invånare eller företagare göra? Häng med oss och prata om klimatet i mars!

Här har vi samlat massor av spännande aktiviteter som pågår i mars men också fakta och information för merläsning. Vill du vara med och diskutera mer kan du följa  Kungsbacka kommuns Facebooksida där vi kommer att prata mer om klimatet under månaden. 

Klimatmånad på Fyren 

På Fyren är mars en klimatmånad och det händer massor av spännande saker! Här har vi samlat en lista över saker som är på gång på temat klimat: 

Naturum Fjärås Bräcka: Internationella vattendagen 22 mars 

På naturum uppmärksammar vi den internationella vattendagen, som är en dag instiftad av FN. Det blir utställning och experiment på temat vatten med Science safari-bussen. välkommen till naturum, och lär dig allt om hur vattnet i Kungsbacka fungerar och hur det hamnar i din kran! 

Läs mer om vattendagen på Naturum.

Bytardagen 28 mars 

På grund av lågt intresse och få anmälningar skjuter vi upp bytardagen och bakluckeloppisen till hösten. Vi genomför den istället i samband med Naturskyddsföreningens Prylbytardag 3 oktober.

Läs mer

Earth hour 28 mars 20.30 - 21.30

Temat för årets Earth Hour är “Släck en timma och höj din röst för klimatet”. Vi vill uppmana alla i Kungsbacka kommun att vara med och släcka!

Mer information om vad Kungsbacka kommun gör under Earth Hour kommer inom kort, under tiden kan du läsa mer om Earth Hour på WWF:s hemsida

Energi- och klimatrådgivningen  

Visste du att det finns en energi- och klimatrådgivning som är en oberoende och kostnadsfri tjänst för dig som bor i Kungsbacka kommun? De kan hjälpa dig att sänka dina energikostnader och göra en insats för klimatet och miljön. 

Läs mer om energi- och klimatrådgivningen.

Så påverkar Kungsbackaborna klimatet  

Som en del av sin masteruppsats vid Lunds universitet tog Julia Nordström under 2018 fram siffror för hur en typisk Kungsbackabo påverkar klimatet. Vad tror du är den största orsaken till Kungsbackabons utsläpp? 

Här hittar du spännande fakta om hur vi i Kungsbacka påverkar klimatet.

Vad gör Kungsbacka kommun för klimatet? 

Kungsbacka arbetar på många olika sätt för klimatet, det pågår massor av olika satsningar för att vi ska bli mer hållbara på olika sätt, men även olika initiativ som uppmärksammar hur vi som bor, verkar och vistas kan bli mer klimatsmarta och hållbara. 

Är du nyfiken på hur det är att arbeta som hållbarhetsspecialist i Kungsbacka? Då ska du följa vårt instagramkonto @jobba_i_kungsbacka_kommun. Medarbetare i hela kommunen håller i kontot varje vecka och under vecka 11 är det just en av våra hållbarhetsspecialister som håller i stafettpinnen.

Här nedan hittar du några områden som sätter riktningen för hur vi arbetar för ett bättre klimat. 

 • Hållbara inköp

  +

  I Sverige lever vi som om vi hade haft mer än fyra jordklot. Det vi konsumerar har en stor inverkan på de resurser vi förbrukar. Så vad gör vi i Kungsbacka kommun för att konsumera mer hållbart?

  Det kan du läsa mer om hållbara inköp i Kungsbacka. 

 • Klimatsmart skolmat

  +

  Våra matvanor har stor påverkan på klimatet. Därför arbetar vi på flera sätt med mer klimatsmart mat i skolor och förskolor, för att maten ska bidra så lite som möjligt till ökning av växthusgaser.

  Vad betyder detta och hur blir skolmaten mer klimatsmart? Läs mer om hur vi arbetar med klimatsmart mat.

 • Globala målen

  +

  FN:s globala mål är 17 gemensamma mål för hållbar utveckling för världens länder. Med hjälp av målen ska världen uppnå fyra saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen. 

  Det ingår i Kungsbackas egna mål att vi ska arbeta för en hållbar utveckling och en hälsosam miljö, målen är alltså högst relevanta och närvarande i vårt utvecklingsarbete. 

  Lär dig mer om de globala målen

  Läs mer om Kungsbackas fem mål 

 • Glokala Sverige

  +

  Kungsbacka är med i Glokala Sverige, ett kommunikations- och utbildningsprojektet som ska stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner. Kungsbacka deltagande i Glokala Sverige är ett sätt att växla upp hållbarhetsarbetet ytterligare och arbete är just nu i planeringsfasen.

  Läs mer om Kungsbackas deltagande i Glokala Sverige.

 • Vår klimatstrategi

  +

  I december 2018 klubbades Kungsbackas klimatstrategi igenom av kommunfullmäktige. Den innehållet till exempel mål att fossil eldningsolja för värme och fossil diesel för andra ändamål än transporter ska helt fasas ut till år 2030 och att energianvändningen per invånare i Kungsbacka ska minska med 30 % till år 2030. 

  Läs mer om Kungsbackas klimatstrategi

 • Borgmästaravtalet

  +

  Kungsbacka kommun skrev 2016 på Borgmästaravtalet, som innebär att Kungsbacka kommun ska minska utsläppen av koldioxid (eller andra växthusgaser) i kommunen med minst 40 procent till år 2030 och öka vår klimattålighet genom att anpassa oss till klimatförändringarnas följder.

  Under hösten 2019 godkändes Kungsbacka kommun som medlem i Borgmästaravtalet som här innebär att vi uppfyller kraven för medlemskap, ett kvitto för att arbete är på rätt väg!

  Läs mer om Borgmästaravtalet.