Kungsbacka mest företagsamt i Halland

18 procent av Kungsbackaborna är företagsamma, vilket gör kommunen till den mest företagsamma i Halland och den tredje mest företagsamma i Västsverige. Dessutom är kvinnor i Kungsbacka mest företagsamma i Västsverige. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt eller strategiskt ansvar för ett företag ökar eller minskar.

Högst företagsamhet bland kvinnor i Västsverige

För Kungsbackas del är det totala antalet företagsamma individer 10 456, eller hela 18 procent av befolkningen mellan 16 - 74 år. En ökning med 0.2 procentenheter från föregående år.  Bland den kvinnliga befolkningen är 11,4 procent företagsamma, vilket också är den högsta siffran i Västsverige.

- Kungsbackas och Hallands attraktivitet lockar till sig invånare som är företagsamma och det finns en företagaranda i Kungsbacka som är grogrund för att fler företag startar. Det gör att Halland och i synnerhet Kungsbacka sticker ut i ett Sverigeperspektiv. Invånarna i Kungsbacka är bland de mer företagsamma i hela landet och det är vi väldigt glada för, säger Simon Jakobsson, näringslivsutvecklare Kungsbacka kommun.

Högt nyföretagande och ökad andel som driver UF-företag

Kungsbacka är också i topp när det gäller hur många företag som årligen startas, omkring 600 i Kungsbacka varje år. Med det är man top 30 bland landets 290 kommuner. Dessutom är läsåret 2019/2020 rekordår när det gäller andel ungdomar på gymnasiet som driver ett UF-företag. Med hela 470 elever är Kungsbacka den största UF-kommunen i Halland och Elof Lindälvs gymnasium placerar sig som den 6:e största UF-skolan i Sverige med hela 224 UF-elever.

Kommunen som möjliggörare för fler företagsamma människor

För att nå målet Västsveriges bästa företagsklimat så arbetar Kungsbacka kommun systematiskt för att möjliggöra för fler företag och företagsamma individer. Det handlar om allt från service i myndighetsutövning, nyetablering och omlokalisering, nyföretagande och företagsutveckling och kompetensförsörjning. Bland annat erbjuds två gånger om året en nyföretagarkväll som varje år lockar mellan 50 - 150 personer, ett tillfälle där information och tips varvas med inspiration från lokala entreprenörer. Varje år anordnas dessutom Kungsbacka Entreprenörsskola tillsammans med ALMI Halland och Nyföretagarcentrum Halland, en seminarieserie i fem delar som coachar företagare inom allt från affärsplan, sälj, att växa som företag och vilken marknad man ska rikta sig mot.

Läs mer här om företagsamheten i Halland - Svenskt Näringsliv

Läs mer här om företagsamheten i Västra Götalands län - Svenskt Näringsliv