Nya föreskrifter för restauranger och krogar

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya föreskrifter för att minska risken för smittspridning av coronavirus på restauranger och caféer. Dessa föreskrifter trädde i kraft den 25 mars och innebär att restauranger, barer och caféer måste vidta åtgärder för att förhindra trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar.

De nya föreskrifterna ställer krav på att företag i restaurangbranschen förstärker sin egenkontroll genom förstärkta hygienrutiner. Den som är huvudansvarig för verksamheten bör regelbundet göra en riskbedömning utifrån Folkhälsomyndigheten eller Smittskyddsläkares rekommendationer.

Företagen ska se till att:

  • besökare kan hålla avstånd så att det inte uppstår trängsel
  • stående servering vid barer är inte tillåtet
  • besökaren måste sitta och äta och dricka vid bord eller köpa mat för avhämtning
  • personal bär ut beställningarna.

Det är inte förbjudet med bufféservering eller take away, men det får inte uppstå någon form av trängsel i anslutning till buffén eller avhämtningen.

Skolmatserveringens bufféer berörs inte av de nya föreskrifterna för restauranger när det gäller bordsservering. Här kan du läsa mer om skolmatservering för Kungsbacka kommun.

De nya föreskrifterna trädde i kraft den 25 mars 2020 och gäller som längst till och med 31 december.

Mer information om frågor och svar

Kontakta gärna

Via vårt kundcenter Kungsbacka Direkt får du hjälp med att komma i kontakt med handläggare och inspektörer på Miljö- och hälsoskydd. 

Telefon: 0300-83 40 00
info@kungsbacka.se