Växande intresse för skejt – unga arrangerar skejtskola

I Kungsbacka växer intresset för skejt. Den som vill lära sig har nu chansen att gå på skejtskola i Kobacka. Målet med skejtskolan är att deltagarna ska lära sig och ha kul, men för ungdomsgruppen som arrangerar den finns också ett annat mål – att tjäna ihop pengar till en resa till Sveriges skejtmecka Malmö.

Till Kobacka skejthall kommer många ungdomar för att skejta varje dag. Många av dem är här för att fly vardagen, hålla på med sitt intresse och träffa kompisar. En del har fler planer och ambitioner än så. I höstas kläckte några ungdomar idén om att ha skejtskola för att lära andra att skejta, för att locka fler unga till Kobacka och få fler att gilla skejtkulturen. Ungdomskonsulenten Mirja Brillman, som jobbar på Kobacka, snappade upp idén och föreslog att ungdomarna skulle bygga vidare på den. Till helgen blir skejtskolan av!  

Vi lär oss att ta ansvar

Ungdomsgruppen har tidigare arrangerat saker som till exempel skejtdisco, sålt fika och haft workshoppar på Kobackas lussefestival. Den här gången är planeringen lite större och de har regelbundet möten där alla är med och bestämmer. Att planera ett evenemang bidrar till många erfarenheter.

– Vi får lära oss att ta hand om pengar, ta ansvar och andra saker. Vi får också lära oss att tänka ut hur vi ska engagera deltagarna och få det att passa alla, säger Hugo.

Det är både nybörjare och mer erfarna åkare som har anmält sig till skejtskolan och därför gäller det att ha ett upplägg som passar alla. Ungdomsgruppen kommer att ha olika roller och ansvar under dagen. Alla hjälper och vägleder deltagarna, men de kommer att dela upp sig i olika stationer för att det ska passa alla deltagare. På visa stationer kan man lära sig olika tekniker och tricks, medan man på andra kan lära sig hur man till exempel vänder med brädan eller hur man ska böja knäna. Deltagarna kommer också att få lära sig vett och etikett i en skejthall.

– Det är viktigt att veta hur man beter sig i en skejthall för att det ska bli en trevlig miljö för alla som är där, säger Lowa.

Stöd och vägledning i planeringen

Ungdomarna jobbar väldigt självständigt och målinriktat samtidigt som de har stöd och vägledning från ungdomskonsulenten Mirja.

– Vi kom med idén, men Mirja har gjort så att detta blir möjligt, säger Milis.

Ungdomarna bestämmer mycket av innehållet själva, men en del saker överlåter de till Mirja.

– Mirja har hand om papper och sånt, fixar fika till våra möten och stöttar oss, säger Hugo.

För en ungdomskonsulent är det värdefullt att jobba med den här typen av ungdomsgrupp.

– De här ungdomarna är otroligt engagerade, vilket underlättar arbetet för mig. Det är också roligt att det är en grupp med så många åsikter och olika personligheter, säger Mirja.  

Ett evenemang med flera mål 

Slutmålet för ungdomarna är en resa, men målet med skejtskolan är större. När ungdomskonsulenterna handleder unga är det meningen att de ska få göra meningsfulla saker på sin fritid. Ett evenemang som skejtskolan innefattar flera mål: det första är att ungdomar får lära sig att planera ett evenemang, ett annat är att andra unga får ta del av verksamheten och lära sig något, och det sista är att ungdomsgruppen får åka på den resa som de har tjänat ihop till – en resa som är meningsfull för dem och som knyter an till deras stora intresse.   

Resa till skejtens mecka

En av anledningarna till att ungdomarna ska ha skejtskolan är för att tjäna pengar till en resa till Malmö – Sveriges skejtmecka.  

– I Malmö kan vi skejta street och se hur de har byggt upp det där. Kanske kan vi få det så i Kungsbacka någon gång, säger Frans.  

Malmö är känt för att kunna skejta street, alltså på gatan och använda stadens inredning som parker, trappor och annat att skejta på. Där är många av platserna anpassade för skejt, för där har nämligen skejtare varit med och format stadsmiljön i projektet Architects on wheels. De gick ifrån att bygga skejtparker för att få bort åkarna från gatorna, till att istället bygga om stadsmiljöerna för att inkludera skejtboardåkarna. 

Vi kommer att ha garanterat kul!

Innan ungdomsgruppen ger sig iväg till Malmö är det alltså evenemanget som de alla ser fram emot. Om man deltar i skejtskolan nu till helgen 20-21 mars kan man förvänta sig fullspäckade dagar i en trevlig miljö. 

– Man kan förvänta sig att ha garanterat kul och att man får lära sig något som man inte kunde tidigare, säger Malte.  

Skejtskolan är redan fullbokad men ungdomsgruppen lovar att det kommer fler tillfällen för de som inte hann anmäla sig till vårens skola.

 

Bild 

Personerna på första bilden i bildspelet är de ungdomar och den ungdomskonsulent som arrangerar skejtskolan. Övre raden från vänster:

Malte Plan
Frans Vonasek
Hugo Matti
Mirja Brillman, ungdomskonsulent
Hannes Frithiof
Lowa Kitti
Meja Alexandersson
Milis Alexandersson

 

 

Kontakta gärna