Afra Mohamed på Café Trubaduren i kulturhuset Fyren Afra Muhamed läser Bröderna Lejonhjärta Skylt om att hålla avstånd i biblioteket

Afra firar en annorlunda ramadan

Just nu är det många som firar den muslimska fastemånaden ramadan på ett annorlunda sätt. Afra Mohamed är en av dem.

Under ramadan fastar man från morgon till kväll, ger gåvor och gör goda gärningar. Men i år är det mycket som blir annorlunda. Moskéerna håller stängt och smittspridningen av nya coronaviruset gör att det inte går att träffa varandra som vanligt.

– När vi inte kan träffas är det extra viktigt att ringa släktingar och vänner och fråga hur de mår. Ramadan är en månad när man ska ta hand om varandra och hjälpa andra som har det svårt, säger Afra.

Afra kommer från Sudan och har bott i Sverige i fyra år. Hon har tre små pojkar och studerar svenska. Just nu läser hon Bröderna Lejonhjärta, en bok som hon tycker mycket om.

Extra lång fasta i år

I Sverige blir inte ramadan riktigt likadan som i Sudan. I år blir till exempel fastan extra lång, eftersom den bryts först vid solnedgången som inträffar sent i Sverige.

– I Sudan äter de klockan sex. Här äter jag och min man inte förrän klockan nio. Men barnen får mat tidigare eftersom de är så små, säger hon.

Först vi tiotiden har hon tid över att ringa till sina släktingar i Sudan.

Grannar med olika mattraditioner

För Afra är det viktigt att visa sina barn de traditioner som hon har med sig från Sudan. Hon berättar att man brukar ha många olika rätter till kvällen när fastan bryts. Det är tradition att dela med sig av maten till vänner, släktingar och fattiga människor. Men nu blir det inte så många rätter, eftersom det bara är hon och hennes man som äter tillsammans. Första dagen på ramadan lagade hon däremot mycket mat och delade med sig till grannen som kommer från Syrien.

– Vi har olika mattraditioner, men vi gav varandra varsin rätt som vi lagat. Grannen gav mig en sallad och jag gav en dessert, säger Afra.

Fastemånaden avslutas med festen Id al-fitr som i år infaller 23 maj. I vanliga fall går man till moskén, äter tillsammans hemma med släktingar och vänner och barnen får presenter eller pengar.

– Just nu är det svårt för alla i hela världen, säger Afra. Jag hoppas att vi snart kan börja träffas igen, men nu måste vi följa det myndigheterna säger och stanna hemma, avstå från att träffas och tänka på varandras hälsa.