”Det känns tryggt att gå till jobbet”

Under sina 30 år som undersköterska på vård-och omsorgsboende har Rose-Marie Aronsson aldrig varit med om något liknande som situationen med coronaviruset covid-19. - Anhöriga frågar hur vi mår och jag svarar att vi mår bra. Det känns tryggt att gå till jobbet, säger hon.

Det råder besöksförbud på landets vård- och omsorgsboende sedan flera veckor tillbaka. I Kungsbacka kommun tog man beslutet redan innan regeringen gjorde det och nu har boendena varit stängda för besök sedan den 11 mars, alltså i drygt 11 veckor. Det är såklart påfrestande för många att inte få träffa sina nära och kära men personalen på boendet är måna om att hitta andra sätt att hålla kontakten än genom det fysiska mötet.

Korsord och våfflor

- Jag tycker det var ett bra beslut, för att skydda de som bor här. De allra flesta anhöriga är väldigt förstående. Hos de som bor här märker vi också att det kan finnas en saknad, även om de inte alltid kan uttrycka det men vi kan exempelvis märka en ökad oro. Då ringer vi exempelvis upp den anhörige och pratar en stund, säger Rose-Marie Aronsson och fortsätter:

- Ibland räcker det också att slå sig ner och samtala eller göra något tillsammans. Korsord kan förena en hel grupp av damer. Och när det var fint väder brassade två av våra avdelningar våfflor ute i trädgården så att alla fick träffas, om än på avstånd. Ibland gäller det att hitta på alternativ för att komma utanför väggarna och tänka på annat, säger hon.

Hårtrimmer till herrarna

Förutom att hålla kontakten via telefonsamtal, videosamtal eller genom att skicka bilder så är det också en del som kommer och pratar i mobilen med exempelvis sin mamma eller maka medan de tittar på varandra genom fönstren på boendet. På några av boendena i kommunen testas nu också säkra mötesplatser med hjälp av plexiglas så att anhöriga och boende kan ses på ett tryggt och säkert sätt utomhus. Än så länge har de säkra mötesplatserna införts i mindre skala så att användningen kan utvärderas innan kommunen tar beslut om utökning. 
Men besöksförbudet gäller inte bara anhöriga utan innebär också att det inte blir några besök av till exempel frisören och fotvårdsterapeuten.

- Det blir bara akuta åtgärder med fötter eller tandvård men annars försöker vi ersätta det så gott vi kan. Många av damerna kan man hjälpa till att göra fina i håret ändå och till herrarna har vi köpt in en hårtrimmer för de som vill ha hjälp med klippningen.

Helt ny situation

Rose-Marie Aronsson har varit jobbat inom Kungsbacka kommun i 30 år och under alla år har hon varit anställd på Åsa vård- och omsorgsboende.

- Det är många år men jag har kollegor som har varit här sen starten 1984. När man varit så här många år som vi varit, då trivs man nog med sitt arbete.

Trots sin gedigna erfarenhet har hon aldrig varit med om något liknande som det som Kungsbacka, Sverige och hela världen går igenom just nu. När svininfluensan härjade var läget ett helt annat, då fanns det vaccin och både boende och medarbetare vaccinerades. Nu handlar det istället om att framförallt vara noggrann med de basala hygienrutinerna och om någon boende har symptom eller är konstaterad smitta så finns det skyddsutrustning att använda.

Skyddsombud på arbetsplatsen

Rose-Marie är även skyddsombud på arbetsplatsen och det innebär bland annat hon regelbundet är med på möten tillsammans med arbetsgivararen i en så kallad skyddskommitté. I skyddskommittén arbetar man övergripande med att identifiera risker kopplade till covid-19 och hur det kan åtgärdas.

- Man löser mycket genom att ha en bra dialog. Min uppfattning är att vi har tillräckligt med skyddsutrustning. Det känns tryggt att kunna berätta för anhöriga att vi både kan skydda oss själva och de gamla.

Uppskattad yrkeskår

Personalen får mycket uppskattning för sitt arbete av anhöriga och det är många som vill stämma in i den hyllningssången. Överallt i samhället hyllas vård- och omsorgspersonal för sina insatser för de gamla, sjuka och andra medmänniskor som behöver hjälp.

-  Det är en bra känsla såklart. Att jobba som undersköterska här på Åsa vård- och omsorgsboende är ett viktigt jobb som jag är väldigt stolt över. Vi gör skillnad, säger Rose-Marie Aronsson med ett leende.