Bokhyllor på Fyrens bibliotek Fikabord på Fyren med händer som antecknar. Bord med skylt om språkcaféet. Biblioteksbussen utanför Fyrens bibliotek. Bibliotekarierna Eva Bergius och Marie Björk

Språkcafé online och extra bokbussturer

Biblioteken i Kungsbacka ställer om verksamheten på flera sätt under coronapandemin. Det populära språkcaféet finns nu online och i maj körs extra turer med biblioteksbussen till Frillesås, där det ordinarie biblioteket har stängt.

Populärt språkcafé fyller fem år - finns nu online

Språkcaféet är en mötesplats där nyanlända träffar andra för att prata på lätt svenska. Tisdag 12 maj fyller språkcaféet fem år. Under åren har det varit mycket välbesökt med mellan 40 och 90 deltagare varje vecka, vid några tillfällen över 100 besökare. Nu har språkcaféet ställt om så att man istället kan delta online. Träffarna sker på tisdagar klockan 16-16.30. Bibliotekarierna Marie Björk och Eva Bergius, som håller i språkcaféet, hoppas på att besökare vill vara med, även om det sker digitalt. 

– Språkcaféet är en viktig mötesplats. Både nyanlända och medspråkare får nya vänner. Om man vill vara med kan man besöka vår Facebooksida facebook.com/sprakfika, där finns information om hur det går till, säger Eva Bergius.

Mobilt bibliotek till Frillesås

Biblioteket i Frillesås håller stängt eftersom det ligger i Löftagårdens vård- och omsorgsboende där besöksförbud råder. Biblioteket har varit mycket saknat bland Frillesåsborna. Nu satsar biblioteket istället på extra turer med biblioteksbussen till Frillesås 16 maj och 30 maj. Bussen kommer att finnas utanför biblioteket mellan klockan 10 och 13.

– Vi vill kunna ge service även i Frillesås, trots att biblioteket är stängt. Därför erbjuder vi ett mobilt bibliotek vid dessa tillfällen, säger Susan Pour, bibliotekschef. 

Om intresset är stort kan det eventuellt bli fler turer till Frillesås framöver.

Utökad service för riskgrupper

För personer i riskgrupper erbjuder biblioteken utökad service så som hemkörning av böcker och annan media, generösare låneregler, bibliotekspersonal som möter upp vid entrén och digital vägledning på telefon.

 – Biblioteken har öppet som vanligt så länge vi har möjlighet att bemanna. Vi ser också att det är färre som besöker biblioteken i Kungsbacka och de som besöker oss stannar kortare tid, säger Susan Pour.

Kontakta gärna