Från Barcelona hem till Kungsbacka

År 2012 tog Annie Helander sina väskor och gav sig av från Åsa och ut i världen. Resan gick till Barcelona där hon skulle stanna 3 månader – men hon blev kvar 5 år. Nu är hon tillbaka med familjen i Sverige, och hör hennes historia om varför hon återvände till hemkommunen igen.

Varför flyttade ni hem till Sverige, efter 5 år i Barcelona?

- Min sambo Christian är från Colombia men vi träffades i Barcelona. När jag var gravid bestämde vi att vi skulle bo i mitt hemland också. Han ville lära känna mig, min familj och min kultur bättre. Så vi bestämde oss ganska snabbt för att flytta till Sverige. Det kändes svårt att lämna Barcelona men samtidigt rätt med familjen.

 

Var det självklart att ni skulle flytta till just Kungsbacka?

- Nej verkligen inte, jag ville till Göteborg. Att vi hamnade i just Kungsbacka var inte planen, vi ville till en storstad. Men det var helt omöjligt att hitta boende. Under tiden vi letade efter ett hem i Sverige så bodde vi i Åsa hos mina föräldrar.


Det var egentligen då vi kom fram till att vi inte ville bo i en lägenhet i stan med barnen och började leta oss allt närmare Kungsbacka.  Jag trodde nog efter att vi tillslut köpte ett boende i Kungsbacka att jag ändå skulle vara i Göteborg jämt för att det är så nära. Men jag är nästan aldrig inne i Göteborg för jag har allt jag behöver här.

  

”Vi måste göra något av den här föräldraledigheten”

 

Kungsbacka språkcafé – Borta men ändå hemma

Trots att hemmet under hösten 2019 fanns i Kungsbacka lockade världen fortfarande. Så under hösten 2019 valde Annie att ha sin praktik i Barcelona och därefter resa med hela familjen runt Costa Rica i 3 månader.

- Vi kände att vi var tvungna att göra något vi skulle minnas under föräldraledigheten. Och då jag studerade och Christian kunde vara föräldraledig så var det möjligt att ge sig av. Men det är inte bekvämt att resa så långt med små barn, det var många gånger vi undrade vad vi höll på med. Men när man väl fick se barnen leka med andra utan några som helst barriärer, varken med språk eller kulturen så var det värt varje jobbig bilresa.


Det är nog därför vi även trivs så bra i Kungsbackas språkcafé, här får vi chansen att möta människor från hela världen. I Barcelona är folk mer öppna och bjuder gärna på middag i sitt hem fast man just träffats. Lite så blir det när jag träffar spanjorer här i Kungsbacka med.

 

Vill du bli en del av Mitt Kungsbacka och dela din berättelse. Skriv till webbredaktionen@kungsbacka.se