Anders Teglund på kulturhuset Fyren

Möt Kungsbackamusikern Anders Teglund

Kungsbackamusikern Anders Teglund skapar och spelar in pianomusik i sin hyresrätt i Björkris. I nästa avsnitt i bibliotekets podcast Ordet är ditt berättar han om hemmet som en plats för konst.

För många är det just nu ett nödvändigt ont att stanna hemma, men redan innan coronaviruset spred sig över världen gjorde Anders Teglund vardagen i hemmet till en utgångspunkt i sitt musikskapande. I hyresrätten i området Björkris i Kungsbacka har han improviserat fram och spelat in de båda skivorna Björkris I och II. Förra året gjorde han dessutom en turné där han spelade på befintliga pianon i människors hem.

– Jag fick ändra en del i livet när jag fick barn och kunde inte turnera runt så mycket. Jag lät de nya villkoren sätta ramarna. Det var ett sätt att hantera en förändring och det påverkade min musik enormt mycket, säger Anders Teglund.

Musik med omtanke om grannarna

När man spelar på ett akustiskt piano i en hyresrätt finns det ju många som hör, vare sig de vill eller inte. För att undvika störande element som omtagningar och övande växte musiken fram genom improvisationer. Det blev också ett sätt att lägga prestation och perfektionism åt sidan. På skivorna som spelats in i hyresrätten finns en del av hemmets vardagliga ljud kvar.

Han berättar att det han gjorde då upplevdes som en unik sak som bröt av. Men sedan dess har hela samhällets villkor förändrats i och med utbrottet av coronaviruset.

Gör balkongen fin - även om den är lite skuggig

Vilka tips har han då att ge till alla som måste stanna hemma mycket?

– Var tolerant mot grannarna, alla är olika och behöver olika saker. Var glad för de små sakerna som kan växa i ett hem, mat, musik och människor. Fokusera inte på bristerna. Man måste inte vara professionell för att spela musik. Jag kan ju tycka om att baka även om jag inte är bagare. Jag kan göra min balkong fin även om den är lite skuggig. Vi måste låta drömmarna ta plats i hemmet, säger han.

Anders Teglund tror att fler kommer att skapa kulturevenemang i sitt hem framöver, nu när en stor publik blivit ett problem.

– Musiken går inte att tysta och konstnärerna kommer att hitta nya vägar och nya sätt att berätta, säger han. Kanske bjuder vi hem en poet till oss i framtiden, snarare än att gå på bokmässa.

Lyssna på fler poddavsnitt: Författaren Johan Esperson

Det finns fler spännande avsnitt att lyssna på i podcasten Ordet är ditt, bland annat med kungsbackabon och författaren Johan Esperson. Han är aktuell med debutromanen Kungsbacka ultras, en roman om kärlek, drömmar och uppväxt. Dessutom finns tidigare avsnitt med bland annat regissören Gunnar Bergdahl, dansaren Hugo Tham, författaren Sami Said och många fler.

Du hittar podcasten på soundcloud.com/ordetarditt

Podcasten är en del av projektet Ordet är ditt, biblioteken i Kungsbackas satsning på muntligt berättande.