Hans Turitz från Särö föräldraförening. Hans Turitz med nattvandrarjacka.

Nattvandra i sommar - vuxna som bryr sig behövs

Behovet av trygga vuxna som nattvandrar kan bli extra stort i sommar. Hans Turitz från Särö föräldraförening välkomnar fler nattvandrare.

I sommar kommer troligen många ungdomar att röra sig ute när semesterresor, aktiviteter och sommarjobb ställts in. Behovet av trygga vuxna blir då extra stort. Hans Turitz från Särö föräldraförening uppmanar nu fler vuxna att ta med sig grannar eller släktingar och börja nattvandra.

När Hans gick på första föräldramötet i dotterns förskoleklass kom frågan om vem som kunde vara klassrepresentant i Särö skolas föräldraförening.

– Ingen annan räckte upp handen, så då gjorde jag det, säger han.

Och på det sättet kom det sig att Hans började nattvandra, eftersom det i Särö är föräldraföreningen som håller i nattvandringen.

– Istället för att sitta i soffan med chips och film en fredagskväll så kan jag känna att jag gör nytta. Jag kommer ut och rör på mig och träffar andra föräldrar. Det ger en skön känsla när man kommer hem.

Han berättar att han gör det ihop med andra föräldrar och att de delar upp det mellan sig enligt klasslistan. I snitt handlar det om att vara ute och vandra en kväll per termin och man går alltid minst två tillsammans.

– Ofta kommer ungdomar fram till oss och börjar prata när de ser våra nattvandrarjackor. Jag tror de känner att vi bryr oss, säger Hans.

Satsning på nattvandring i sommar

Vanligtvis brukar nattvandringen ske under skolterminerna. Men i år vill föräldraföreningarna i Särö och Kullavik satsa på att nattvandra även under sommaren.

-Vi tror att behovet av vuxennärvaro är extra stort nu under coronapandemin när så många ungdomar är hemma, säger Hans. Vi välkomnar också andra vuxna att nattvandra, till exempel grannar och släktingar.

Maria Frykstedt är brottsförebyggare på Kungsbacka kommun och samordnar nattvandringen. Hon tycker att nattvandring är ett effektivt sätt att öka tryggheten för de som rör sig ute på kvällar och nätter.

-Generellt upplevs Kungsbacka som en trygg kommun, men eftersom vi har en speciell sommar framför oss finns det sociala risker vi behöver titta extra på. Vi behöver alla hjälpas åt. Vuxna som är närvarande, har lokalkännedom och rör sig ute i närområdet är ett effektivt sätt att öka tryggheten och förebygga brottslighet, säger Maria Frykstedt.

Så börjar du nattvandra

I Kungsbacka finns flera nattvandrargrupper i olika områden i kommunen. Om man vill börja nattvandra kan man kontakta Maria Frykstedt eller bli medlem i någon av nattvandringsgrupperna i Kungsbacka som finns på Facebook. Alla som fyllt 25 år kan bli nattvandrare.

Läs mer om nattvandring