Vi har delat ut tenntallrikar, stipendier och kulturpris

Årets kulturpris gick till fotografen Anders Deros, ledarstipendiet till Ella Nyby Aktiv judo och idrottsstipendiet till Alexander Brorsson Ölmanäs Segelsällskap. 29 personer fick i år ta emot tenntallrikar för sina idrottsprestationer under 2019.

Vi är stolta och glada över de framgångar som idrotten i Kungsbacka gör varje år och för allt det engagemang som föreningsledare visar. Vi är också stolta och glada över de kulturutövare som sprider intresse kring kultur. För att uppmärksamma detta delar Kungsbacka kommun årligen ut ledarstipendium, idrottsstipendium och kulturpris samt tenntallrikar till personer som har vunnit ett mästerskap under året.

Kulturpriset

Kulturpriset för år 2020 tilldelades fotografen Anders Deros

Kulturpriset delas ut till någon som har gjort en viktig insats för kulturen i Kungsbacka. Priset premierar förebilder inom kulturen, som uppmuntrar och sprider intresse kring kultur. Kulturpriset delas ut årligen av kommunfullmäktige och summan är på 10 000 kronor.

Motiveringen lyder: I Anders Deros berättarstil och bildspråk finns en tidlöshet och djup, som känns igen i både hans filmer och i hans fotografier och reportage. Betraktaren bjuds in i ett filosofiskt landskap som rymmer en djupare dimension än vad som skildras på ytan. Människorna han porträtterar, vare sig med stillbild eller med rörlig bild, gestaltas innerligt genom Anders känslighet och lyhördhet. Han fångar samspelet mellan människan och hennes omgivningar, ljusets dramatik, tillstånd, stämningar och sammanhang. Bilderna bultar och vibrerar med sina egna liv – och kommer att leva länge.

Anders filmade Kungsbackaföreningen Löftadalens Dragkampklubb genom att följa laget under stor del av 2019. Resultatet blev filmen Dra som tog förstapris i den prestigefyllda tävlingen Årets Bild.

Ledarstipendiet

Ledarstipendiet för 2019 tilldelas Ella Nyby, Aktiv judo.

Ledarstipendiet ska stimulera ledare till vidare utbildning och utveckla den egna föreningens eller organisationens verksamhet. Stipendiet är på högst 5 000 kronor. Årets pris går till Ella Nyby, ung ledare inom föreningen Aktiv judo.

Motiveringen lyder: Ella Nyby är ganska ny som ungdomsledare men är trots det en mycket god förebild och pedagog inom judon. Ella Nyby tilldelas årets ledarstipendium för att ge henne en möjlighet att komplettera sin ledarutbildning och därmed uppmuntra även andra unga kvinnor att bli ledare inom judon.

Idrottsstipendiet

Idrottsstipendiet för 2019 tilldelas Alexander Brorsson, Ölmanäs Segelsällskap

Idrottsstipendiet ska stimulera och uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika idrottsutövare, lag eller föreningar. Stipendiet delas ut till idrottare som främjar folkhälsan och är på 25 000 kronor och kan delas. Årets pris går till Alexander Brorsson.

Motiveringen lyder: Alexander Brorsson, Ölmanäs Segelsällskap, tilldelas Kungsbacka kommuns idrottsstipendium för att han utöver en framgångsrik elitsatsning inom segling, tar sig tid att träna såväl unga och äldre seglare i klubben. I höstas seglade han till sig en bronsplacering i Eurocupfinalen för U17 och hans mål är nu inställt på att ta den svenska Nationsplatsen till Ungdoms VM i Brasilien i december 2020. Kungsbacka kommun vill med stipendiet ge Alexander en större möjlighet att nå den potential han har, samtidigt som han fortsätter att utbilda och inspirera fler seglare.

Tenntallarikar

Tenntallriken delas varje år ut till personer som har vunnit ett mästerskap, enskilt eller i grupp, och som har tävlat för en Kungsbackaförening. Vi har i år delat ut tenntallrikar till 29 personer från Kungsbacka som alltså har vunnit ett mästerskap under 2019.

– Det är roligt att kunna uppmärksamma och uppmuntra duktiga ideella ledare och idrottsutövare med stipendier som nämnden i år tilldelat dessa två duktiga ungdomar! De är inspirationskällor för oss andra både genom sina egna insatser men även som ledare och förebilder. De bidrar verkligen till att barn och unga trivs, mår bra och utvecklas inom föreningslivet, säger Ulrika Granfors förvaltningschef Kultur & Fritid. 

 

Kontakta gärna