Misstänkt algblomning

Små vita tussar har hittats på några av våra stränder. Enligt Länsstyrelsen handlar det om döda alger från Östersjön och det ska inte vara någon fara att bada i vattnet.

Det var efter samtal från invånare den 14 augusti då många ringde till kommunen efter de sett vita trådar i havet. Det ska enligt flera inringare sträcka sig från Onsala och in i fjorden. Även nvånare i Åsa och söder om Åsa hörde av sig. 

Prov togs den 17 augusti

Miljö- och hälsoskyddsinspektörer tog den 17 augusti prov och kunde konstatera algblomning i havet söder om Åsa.

– Det har senare också kommit in rapporter om misstänkt algblomning i fler av kommunens sjöar, bland annat Lygnern och Stensjön, berättar Josefine Bäckström, miljö- och hälsoskyddsinspektör. 

Bada med försiktighet

För att vara på den säkra sidan, ska man bada med försiktighet och inte där man ser stora ansamlingar. Det ska inte vara någon fara att bada i vattnet men man ska undvika att svälja vattnet och vara försiktig med små barn och hundar. 

Enligt Länsstyrelsen i Västra Götalands län handlar det om döda alger (cyanobakterier), som spridits med strömmar från Östersjön. Varbergs kommun ska ha samma problem.

Uppdaterad 14 augusti kl 13:56
För ni som har Facebook finns även information på Kungsbackas Facebook-sida, där med länk till Info Västhavet (Statlig myndighet) som skriver så här:

Info Västerhavet har fått in rapporter om algblomning på flera håll i Halland. Det är små vita tussar eller cellulosa-liknande sjok som flyter i vattnet. Förmodligen är det cyanobakterier som har spridits med strömmar från Östersjön. En allmän regel för bad vid algblomning är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup. Vid kraftig algblomningar är det särskilt viktigt att hålla djur och små barn från vattnet.
Uppdaterad 14 augusti kl 15:12
Kungsbacka kommun har via Länsstyrelsen fått veta att det misstänks röra sig om döda alger som flutit in från Östersjön. Det ska inte vara någon fara att bada i vattnet, ger inte hudirritation. Man ska helst undvika att svälja vattnet och vara försiktig med små barn och hundar.

Här kan man läsa mer om algblomning i Halland. Läs mer från Länsstyrelsen om algblomning  

Uppdaterad 18 augusti kl 11:40
Avdelningen för Miljö- och hälsoskydd har tagit prover och kan konstatera att det är cyanobakterie (Nodularia spumigena). Det är ingen förändringen sedan innan, utan samma rekommendationer om bad gäller. Algen förekommer naturligt i havet, den har nu blommat, vilket kan bero på vädret.

För den som vill veta mer om aktuell algsituation finns information på SMHI