Nominera dina miljöhjältar till årets Miljöpris

I dag startar nomineringen till årets Miljöpris. Nu kan du nominera en person, företag, organisation eller förening i Kungsbacka kommun som gjort något extra bra för miljön. Vinsten är på 10 000 kr och kan delas på flera.

Nomineringen är öppen för allmänheten och sker kungsbacka.seDen som nominerar kan nominera inom alla kategorier inom hållbarhet och miljö, det finns inget särskilt tema eller liknande. Vinsten delas ut på Tjolöholms slott den 18 september i år. 

För ett plastfritt hav 

Förra året vann Ocean Crusaders och Vrakat.se som båda arbetar för en plastfri kust och ett plastfritt hav. Från Vrakat.se togs priset emot av Gösta Franséhn.  

– Det var naturligtvis mycket roligt att få priset som ett erkännande av det enormt fina arbete som alla frivilliga inom Vrakat.se lagt ner. Vi tryckte upp mindre kopior av miljöpriset och alla som strandstädat fick det vid en av våra sammankomster. Det var mycket uppskattat!  Prispengarna har vi sparat som reserv för eventuella framtida kostnader, säger Gösta Fransehn. 

Underhåll av utrustning 

Från Ocean Crusaders håll togs priset emot av Maja Liedsheim-Haak. 

 Vi blev otroligt stolta över att vara en av vinnarna 2019, men framförallt blev vi så glada att frågan uppmärksammas. Kungsbacka är en fantastisk kommun och kusten är så vacker. Det vill vi vårda. Vi kan alla hjälpas åt genom att ändra beteende och plocka skräp vart vi än hittar det, säger Maja Liedsheim-Haak. 

Ocean Crusaders använde prissumman till underhåll av utrustning. 

– Vi rustade exempelvis upp vår lilla båt Klara som behöver mycket omsorg. Hon är vårt viktigaste redskap eftersom vi är ute på öarna så ofta vi kan, säger Maja Liedsheim-Haak. 

Så väljs vinnaren ut 

Bland de nominerade väljs en vinnare ut av kommunstyrelsens arbetsutskott. Priset delas ut i september i år. 

Vill du veta mer om årets miljöpris, kontakta:

Specialist hållbarhet Sven-Erik Bergström
sven-erik.bergstrom@kungsbacka.se