Marie Lundström_foto Alexander Mahmoud Athena Farrokhzad_foto Khashayar Naderehvandi Tove Berggren_ foto Kalle Sanner

Det händer på biblioteken i höst

Författarbesök, bokslukarklubbar, bokcirklar online, digitala berättarbarer och mycket mer händer på biblioteken i höst.

– Vi har fått tänka nytt för att allt ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Det blir fler digitala evenemang och begränsat antal platser för evenemang i våra lokaler. Vi hoppas samtidigt att nå ut till en ny publik och med våra digitala program, säger bibliotekarie Jan Andrée.

Några evenemang kommer dessutom att sändas digitalt för att fler ska kunna ta del av dem. Författarbesöken sker på plats, men med begränsat antal platser. Det gör också biblioterapiträffarna - samtal om olika livsfrågor utifrån en litterär text.

Höstens författarbesök

September bjuder på hela tre författarbesök. Först ut är författaren och regissören Anna Takanen från Kungsbacka. Hon besöker Fyren och berättar om debutromanen Sörjen som blev. Därefter är poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad gäst på Fyrens berättarbar. Sist ut i september är kulturjournalisten Marie Lundström, välkänd från bland annat Lundströms bokradio och som nu debuterar med romanen Sanningens kalas

Samtliga författarbesök under hösten

6/9 kl 13 Anna Takanen på Fyren
13/9 kl 13 Athena Farrokhzad på Fyren
16/9 kl 18 Marie Lundström på Fyren
8/10 kl 18 Sven-Anders Svensson, Åsas egen deckarförfattare, på Åsa bibliotek
19/10 kl 18 Thomas Pettersson, författaren bakom Den osannolika mördaren, en bok om Skandiamannen, på Fyren
2/11 kl 18 Karin Smirnoff och Lydia Sandgren på Fyren
23/11 kl 18 Anna-Karin Palm samtalar om Selma Lagerlöf på Kullaviks bibliotek

Digitala program: Berättarbar, bokcirkel och språkcafé

I höst lanseras digitala berättarbarer inom ramen för Ordet är ditt – bibliotekens satsning på muntligt berättande. Filmer med muntligt berättande publiceras på bibliotekets webbplats. Det blir filmer med kulturjournalisten Anna Pia Åhslund, översättaren Namndar Nasser, konstnären Maria Friberg, författaren Pia Schmidt de Graaf och författaren Kayo Mpoyi.

Höstens bokcirklar ställer om till att ske online via bokcirklar.se. Där söker man upp Kungsbacka läser om man vill vara med och diskutera Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf.

Även språkcaféerna där nyanlända kan samtala på lätt svenska sker digitalt med första träffen 15 september.

Barnprogram med digitalt skapande i fokus

Barns eget skapande, digitalt berättande och medie-och informationskunnighet är i fokus för barnens program på biblioteken. Bland annat startar en teknikklubb och en tecknarklubb.

– Vi satsar i höst extra mycket på olika former av digitalt berättande och tecknande där vi utgår från barns fantasi, kreativitet och delaktighet, säger Lisa Karlsson, bibliotekarie.

Samtidigt blir det bokslukarklubbar som vanligt för barnen och i höst blir det en extra festlig avslutning med besök av författaren Tove Berggren som ger kreativa skrivtips.

Bra att veta

Samtliga författarbesök, evenemang och gruppaktiviteter har begränsat antal platser och kräver föranmälan till bibliotek.program@kungsbacka.se 

Bibliotekens aktuella program och eventuella ändringar hittar du i bibliotekens evenemangskalender

Kontakta gärna