Musik och muntliga mysterier när Biblioteken håller Berättarfestival

En dag med liv, berättelser, skrönor, poesi och musik på Kulturhuset Fyren. Det är dags för finalen i bibliotekens treåriga projekt Ordet är ditt, och den 23 oktober arrangeras en heldag för att fira och sammanfatta allt som gjorts sedan starten.

Projektet, vars fokus varit på muntligt berättande, avslutas nu med en stor berättarfestival. Det blir ett fullspäckat schema med workshops, föreställningar och besök av författare. Berättelsen om krigarpoeten Antarah ibn Shaddād, folksagan om Gluskapi eller historier om mord och mysterier är några av de spännande programpunkterna besökarna får ta del av.

Vikten av det muntliga berättandet

Freja Arvidsson, som är projektledare för Ordet är ditt och ansvarig för Berättarfestivalen, utlovar ett gediget och varierat program.

Under projektets gång har vi verkligen sett hur viktiga berättelser är för oss människor. Både att få utrymme att själv berätta, men också att få lyssna till berättelser och livsöden vi inte känner till. Vi har haft ungefär 60 fantastiska medverkanden under åren och har nu bjudit in några av dem igen. Det har inte varit lätt att koka ner det till endast en dag. Det känns otroligt roligt att få fylla biblioteksrummet med den här festivalen, och med en mängd olika berättelser, säger hon.

Ordet är ditt har under åren bestått av Berättarbarens scen, en podcast om konst, kultur och berättande, biblioterapiträffarna ”Samtala om livet”, workshops i berättande och skrivande och en flerspråkig poesifestival. Målet har bland annat varit att få besökarna att känna sig delaktiga i berättandet och att fånga upp publikens egna berättelser. Centralt har varit att skapa tillfällen att på ett lustfyllt sätt mötas kring allmänmänskliga och existentiella teman via litteratur och läsning.

Omtyckta författare och musiker 

Allt detta samlas nu på och en samma dag på Kulturhuset Fyren. På Kulturtorget leder underhållaren och programledaren Kalle Lind en berättarscen. Besökarna får bland annat njuta av poeten Rasha Alqasim, författarna Sami Said och Johan Espersson och psykoanalytikern och poeten UKON. Kungsbackabon Anders Teglund genomför en spelning med utgångspunkt i sina album Björkris I och II.

Förutom berättarscenen händer det spännande saker på flera olika ställen i kulturhuset under festivaldagen.

Teatergruppen Strandteatern gästar oss för att framföra sin berättarföreställning Prins hatt under jorden. Det är ett riktigt sagoäventyr för åldrarna 6-9 år. För unga finns det en möjlighet att prova på att göra sin egen litterära livslinje eller prova på den populära formen Shared reading. Och Eva Selin, bibliotekskonsult och författare, håller en spännande workshop riktad till vuxna, i vad biblioterapi är, berättar Freja Arvidsson.

Rätten till språket

Susan Pour, som är chef för Biblioteken i Kungsbacka, berättar att projektet Ordet är ditt startades för tre år sedan med syftet att erbjuda alla chansen till ett språk. Även de som av olika anledningar inte kan ta till sig skriven text så bra, ska ha möjlighet att ta del av berättelser.

Språk är grundläggande i vår vardag, ger vi människor språk ger vi dem makt. Det är helt enkelt en demokratifråga, säger hon.

Det fullständiga programmet för berättarfestivalen finns på bibliotekens webbplats bibliotek.kungsbacka.se/ordetarditt

-  Det finns något för alla oavsett ålder, och alla är hjärtligt välkomna till en härlig dag på Kulturhuset Fyren den 23 oktober kl 11-15. För vissa av programpunkterna är platserna begränsade och där kan det vara bra att föranmäla sig för att bli garanterad plats, hälsar Susan Pour.

 

För mer information, kontakta gärna

Freja Arvidsson, projektledare Ordet är ditt
freja.arvidsson@kungsbacka.se
0300-83 41 97

Susan Pour, chef för Biblioteken i Kungsbacka
susan.pour@kungsbacka.se
0300-83 41 94