Tänk säkert – var försiktig med lösenord och länkar

Har du samma lösenord till flera tjänster? Och får du ibland länkar som du funderar att klicka på? Oktober månad är den europeiska informationssäkerhetsmånaden, en månad som uppmärksammar hur vi hanterar vår information på ett säkrare sätt.

Tips 1: Använd olika lösenord 

Om du använder samma lösenord till olika tjänster kan det bli lättare för andra att få tillgång till flera tjänster som du använder, vilket i sin tur leda till att du förlorar kontrollen över viktiga konton.  

För att ha koll på flera lösenord kan du använda en lösenordshanterare - oftast en app till din mobiltelefon där du lagrar dina lösenord. 

Tips 2: Tänk efter innan du klickar på länkar 

Tänk på att vara försiktig med att klicka på länkar, bilagor eller ladda ned program som kommer via mejl, sms eller olika webbsidor särskilt när du inte känner till avsändaren. 

Om du klickar på en länk som en bedragare skickat kan de komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. I vissa fall kan de även få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto.  

Bli medveten och säkrare 

Oktober är den europeiska informationssäkerhetsmånaden. Kungsbacka kommun uppmärksammar detta genom att påminna om hur viktigt det är att vi alla hanterar information på ett så säkert sätt som möjligt. Den snabbt växande digitaliseringen i samhället påverkar oss alla. Det är därför viktigt att man bär med sig en medvetenhet kring hur man ska hantera information.