Tidlöst verk från lokal konstnär ersätter tenntallriken

Höstens konsttävling är nu avgjord. Ett tidlöst konstverk med ett genomarbetat uttryck ska prisa Kungsbackas mästare, utmärkelsen som tidigare hette Kungsbacka kommuns tenntallrik.

Under hösten har halländska konstnärer och hantverkare kunnat delta i en konsttävling om vem som ska utforma priset till utmärkelsen Kungsbackas mästare. Utmärkelsen hette tidigare Kungsbacka kommuns tenntallrik och delas ut till en Kungsbackaidrottare som tagit guldmedalj under ett mästerskap. Tidigare år har vinnaren prisats med just en tenntallrik men i år togs beslutet att utmärkelsen behövde uppdateras – därav nytt namn och nu alltså även ett nytt pris. 

Nu står det klart att det blir den halländska konstnären Dagmar Glemme, från Ugglarp som ska utforma priset till Kungsbackas mästare. Hon har varit aktiv konstnär i nästan 50 år och beskriver yrket som sitt kall i livet. Beskedet om att hon vunnit tävlingen tog hon med stor glädje.
− Jag blev oerhört glad och fick så mycket energi. Och energi behövs för att vara kreativ. Extra glad blev jag över att de uppskattade mitt budskap och motivering till varför priset borde utformas just så här, säger Dagmar Glemme.

Inspireras av naturen och det mystiska

Anna Ryman Bruks är utvecklare på Konsthallen i Kungsbacka och en av dem som suttit med i juryn om att utse det vinnande konstbidraget.
­­− Vi fick in flera fina förslag. Det som gjorde att vi valde just Dagmar Glemmes bidrag var att verket kändes tidlöst och har en stark symbolik med tävlingen. Verket har dessutom ett eget och väl genomarbetat uttryck och håller hög konstnärlig kvalitet, säger Anna Ryman Bruks.

Ännu kan vi inte avslöja hur priset ser ut, det ska få bli en överraskning för vinnaren när det delas ut under prisgalan på Kungsbacka Teater lördagen 19 mars 2022. Något vi däremot kan avslöja är vad som ofta inspirerar Dagmar Glemme i sitt skapande.
− Jag tycker det är spännande att jobba med de fyra elementen, jord, luft, eld och vatten. De är så nära oss hela tiden och vi behöver dem för att existera. Sedan är fantasi viktigt för mitt skapande också, därför älskar jag det mystiska såsom att jobba med mytologi och livsfilosofi.

Tisdagen 30 november är sista dagen för att nominera pristagare till utmärkelsen Kungsbackas mästare! Nominera pristagare till Kungsbackas mästare här.

Kontakta gärna
Peter Rudvall, utvecklingsledare
peter.rudvall@kungsbacka.se
0300-83 80 95