God julsortering och gott nytt återvinningsår

Nu är det jul igen. Men med julfirandet följer tyvärr en del avfall. Här får du några tips om hur du kan göra julen lite mer avfallssnål. Och hur du sorterar julens avfall i form av kartonger, presentpapper, snören och till slut även granen.

Under julhelgen ökar insamlingen av förpackningar med över 30 procent. Eftersom vi numera beställer mycket julklappar på internet ökar antalet kartonger och emballage på återvinningsstationerna redan före jul. Även restavfallet som går till förbränning ökar över julen. 

Elektronik påverkar mest

Den mesta miljöpåverkan sker vid själva produktionen av det som senare slängs, men användning och avfallshantering bidrar också. Mest miljöbelastande är tillverkningen av elektronik. Därefter kommer textil, aluminium, plast och mat. Genom att minska konsumtionen av dessa produkter och deras avfall under jul minskar du din miljö- och klimatpåverkan.

Även om det kan vara vanskligt at ge bort upplevelser i julklapp även i år, så är till exempel teater- eller biobiljetter samt aktiviteter eller kurser ofta både avfallssnåla och har lågt koldioxidutsläpp. Om du dessutom ser till att äta upp allt på julbordet, lägga skinksvål, potatisskal och annat matavfall i matavfallskärlet och sortera ut sillburkar och andra förpackningar så har du reducerat julens miljöpåverkan.

Glöm inte sophämtningen

Ta gärna en extra titt på ditt hämtschema, både det gamla för 2021 och det nya för 2022 som skickats ut i dagarna. Alla röda dagar kan göra att din hämtdag för hushållsavfall förskjuts någon dag. Ladda ner Kungsbackas avfallsapp om du vill ha påminnelser dagen innan sophämtning.

Julgranen i januari

Var gör man av julgranen efter jul? Julgranen räknas som grovsopor. Du som bor i lägenhet – hör med din fastighetsägare eller samfällighet var du ska lägga granen.

Du som bor i villa – ta julgranen till återvinningscentralen. Den flisas och blir till värme i förbränningsanläggningen.

Tips för en mindre miljöpåverkande jul

 • Ge avfallssnåla julklappar som upplevelser istället för prylar.
 • Gör eget julgodis, bakverk eller glögg som du kan ge bort.
 • Ät upp julmaten, frys in eventuella rester och laga restmat. Matsvinn har stor miljöpåverkan.

Sortera avfallet rätt

 • Matavfallet lägger du i den bruna matavfallspåsen så gör vi biogas och biogödsel av det.
 • Matfettet ska inte ned i avloppet, det kan orsaka stopp och dålig lukt. Samla upp rinnande matfett och olja med hjälp av miljötratten, och lämna det för återvinning på en återvinningscentral.
 • Förpackningar till återvinningsstationen eller soprummet.
 • Julklappspappret lägger du i behållaren för pappersförpackningar – eller återanvänd det själv.
 • Snören slänger du i soppåsen som ska i det gröna kärlet.
 • Kartonger och wellpapp lägger du i behållaren för pappersförpackningar. Om de är skrymmande kan du ta med dem till återvinningscentralen.
 • Sillburken och andra glasburkar och flaskor lägger du i behållaren för glas. Locken läggs i metallförpackningar. Det är energikrävande att tillverka nytt glas, genom att återvinna sparar man energi och bidrar till minskad klimatpåverkan. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst.
 • Det är högt tryck på återvinningsstationerna under jul och nyår. De töms oftare än vanligt under denna period, men om det skulle vara fullt i behållarna kan du anmäla detta till Förpacknings- och tidningsinsamlingen som driver Sveriges återvinningsstationer: ftiab.se

Detta lämnar du på en återvinningscentral

 • Julgranen räknas som grovsopor. Du som bor i lägenhet – hör med din fastighetsägare var du ska lägga granen. Du som bor i villa – ta julgranen till återvinningscentralen och lägg den i en särskilt märkt behållare.
 • Julgransbelysningen, elljusstakar och luciakronor som inte vill lysa längre, lämnar du som el-avfall. Detsamma gäller trasiga datorer, kaffekokare eller andra elektroniska produkter.
 • Matfett och olja som du samlat i en pet-flaska
 • Glödlampor, lågenergilampor och andra smålampor
 • Småbatterier
 • Sprayburkar
 • Värmeljus lämnar du i container 5 Metall på en återvinningscentral. Du kan också lämna dem i vår insamlingstunna i stadshusets entré, då tar Daglig verksamhet hand om dem och återvinner aluminium, järn och paraffin.

Gott nytt år

Överblivna fyrverkerier tar vi av säkerhetsskäl inte emot på våra återvinningscentraler. Fyrverkerier ska du lämna tillbaka på det ställe där du köpte dem. Detsamma gäller oanvända tomtebloss.

Mer hjälp med källsorteringen får du genom att ladda ner Kungsbackas avfallsapp.