Bild på traktor som plogar

Snöröjning pågår

Ett omfattande och intensivt arbete pågår i Kungsbacka kommun för att få bort snön efter gårdagens och nattens snöoväder.

Kungsbacka kommun arbetar med alla tillgängliga resurser för att skotta bort snön och bekämpa halkan på bland annat vägar, gång- och cykelvägar och vid kommunens fastigheter.

- Vi uppmanar alla att ta det försiktigt där ute eftersom det är mycket snö och halt ute. Vi räknar med att hinna klart med snöröjningen under dagen, säger Mats Söderström, biträdande verksamhetschef Fastighet, på förvaltningen för Service.

”Värsta på flera år”

Snö och blåst satte även snöröjarna på hårda prov under natten till torsdagen.

- Detta var nog det värsta på flera år eftersom det var snöfall i kombination med stark vind, säger Per Bodén, snöröjningsledare på förvaltningen för Teknik.

Teknikens hus höll öppet under natten för att kunna ta emot folk som eventuellt behövde hjälp. Alla större maskiner och mycket personal har varit igång sedan 23 på onsdagskvällen. Vinden gör att plogade vägar drevar igen, vilket har tvingat snöröjarna att ibland köra samma rundor 2-3 gånger.

Fortsätter röja

På torsdagsmorgonen röjs vid Signeskulle som är det sista området som kvarstår.

- Vi kommer att ha folk ute hela dagen. Vi kör bort snöhögar som i första skedet kanske hamnade så att de skymmer sikten när det handlade om att snabbt öppna buss-slingor och vid tågstationen. Det är även marknad på torget idag så vi har röjt där för att knallarna ska kunna komma fram.

Per Bodén och hans kollegor på snöröjningen blev inte överraskade av snöstormen.

- Vi visste flera dagar i förväg att detta skulle komma, och vi var beredda. Jag tycker även att privatpersoner borde ta varningar på allvar och exempelvis se till att byta till vinterdäck.

Snöskottning vid kommunens fastigheter

I snöröjningsarbetet prioriteras gruppboenden, vård- och omsorgsboenden, förskolor och framkomlighet för mattransporter i första hand. Det beror på att boende, personal, föräldrar och barn måste ha möjlighet att ta sig fram med till exempel rullstolar och barnvagnar. Därför skottas entréer, nödutgångar och på förskolor även nödvändiga gångar på gården. Arbetet på skolor och stora tillhörande parkeringar där större maskiner används, utförs av kommunens entreprenörer.

Trottoarer

Ansvaret för snöröjning och halkbekämpning på gångbaneutrymmen utmed fastigheter i Kungsbacka stad, samt inom detaljplanerat område, ligger på fastighetsägaren. Läs mer om snöröjning på gångbaneutrymmen här. Är du fastighetsägare är det alltså din skyldighet att avlägsna snö och is som hindrar gångtrafik och vid halka sanda eller flisa gångbanan.

Kontakta gärna

Verksamhetschef Trafik & Utemiljö
Sabina Johnsen
0300-83 43 35

Biträdande verksamhetschef Fastighet, på förvaltningen för Service
Mats Söderström
mats.soderstrom@kungsbacka.se
0300- 83 50 14