Elisabeth Åsbrink. Foto: Eva Tedesjö. Thomas Pettersson. Foto: Henrik Brunnsgård. Tone Schunnesson. Foto Märta Thisner.

Ett fullspäckat digitalt vårprogram på biblioteken

Pandemin hindrar inte biblioteken från att erbjuda aktiviteter i vår. Det blir ett fullspäckat digitalt program för stora och små besökare.

– Pandemin har gjort att vi fått tänka nytt och vi har tagit ett rejält kliv i våra digitala satsningar. Vi hoppas att det också innebär att fler kan ta del av vårt utbud, säger Susan Pour, bibliotekschef.

Under våren bjuds på författarsamtal, föredrag, berättarbarer och skrivcirklar – samtliga i digitalt format.

Bokslukarträffar, skrivande och filmtävling för unga

Bibliotekens unga besökare kan vara med på en rad digitala aktiviteter som serieteckning, skrivande och bokslukarträffar. Senare i vår lanseras filmtävlingen "What a thing!" för ungdomar, i samarbete med Biostaden. Samtidigt blir det filmworkshops, digitala träffar och inbjudna kändisar. Fina priser utlovas för de som deltar.

– Det som känns extra kul är att vi lyckats få ihop så många aktiviteter digitalt tillsammans med externa aktörer som jobbar med barn och unga. Vi utgår från barns och ungas önskemål så att de blir delaktiga och kan påverka vårt utbud efter varje termin, säger Lisa Karlsson, bibliotekarie.

Digitala författarsamtal

Först ut bland författarsamtalen är Thomas Pettersson, som skrivit boken Den osannolika mördaren och som 11 februari berättar om sin kartläggning av Olof Palmes mördare. Anna-Karin Palm, Elisabeth Åsbrink, Stephan Mendel-Enk och Hallandsförfattaren Ingrid Kampås är andra författare som ger föredrag under våren.

Tema klimatet i mars

Liksom förra året är mars en månad med tema klimatet. Det blir bland annat föreläsningar om extremt väder med meteorologen Martin Hedberg och om vägen till ett postfossilt samhälle med professor Staffan Laestadius. Det blir också en berättarbar med klimataktivisten Vendela Agestam. De unga besökarna kan delta i teckensång, bokslukarträff och serieteckning med klimattema.

Digitala berättarbarer och nya poddavsnitt

Bibliotekens satsning på muntligt berättande fortsätter med digitala berättarbarer. Gäster är poeten Emil Jensen, planarkitekten Oskar Simann Ax och Sofia Ymén, författare till Kungsbackakvartetten, som bjuder på en berättarkväll i romantikens tecken tillsammans med litteraturvetaren Maria Nilson.

Som en del i programmet för internationella kvinnodagen 8 mars kommer författarna Tone Schunnesson och Åsa Hellberg att prata om unga kvinnors sexuella utsatthet.

Dessutom släpps nya avsnitt i podden Ordet är ditt med många spännande samtal som i vår bland annat handlar om läscoachning, barnkulturdesign och digitalt berättande.

Alla aktiviteter i programmet sker digitalt och några kräver föranmälan till bibliotek.program@kungsbacka.se

Vårens program hittar du på bibliotekens webbplats

Kontakta gärna